ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σχέδιο δεύτερης θητείας με στόχο την αυτοδυναμία

Μητσοτάκης: Σχέδιο δεύτερης θητείας με στόχο την αυτοδυναμία
«H υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το σχέδιο δεύτερης θητείας ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στην αυτοδυναμία.

Οι προεκλογικές μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ, ενώ το Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στο νομό Έβρου, υπογραμμίζοντας τον συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα της επιλογής του.

«Ο Έβρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων. Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, αλλά είναι και ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά θα έλεγα ειδικά στον ακριτικό Έβρο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά μέσα στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με την ακριβή ημερομηνία των εκλογών να παραμένει ο άγνωστος «χ», τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με την κυβερνητική παράταξη να έχει μπει σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ η εκλογική ομάδα κρούσης της Πειραιώς περνά από.. κόσκινο τα περίπου εκατό νέα πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα μπουν στα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυκλώνουν πλέον και τις πρώτες Κυριακές του Μαΐου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η πρώτη κάλπη της διπλής εκλογικής αναμέτρησης να πάει ακόμα πιο πίσω, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο την ολοκλήρωση της τετραετίας. Υπό το πρίσμα αυτό, πολλοί στέκονται στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στην Αλεξανδρούπολη, ότι «θα έχουμε εκλογές λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο με την Τουρκία».

Πληροφορίες από τη γείτονα αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει την προσφυγή στις κάλπες είτε στις 30 Απριλίου, είτε στις 14 Μαΐου, σε ένα σενάριο που τον θέλει να φέρνει τις εκλογές στην Τουρκία νωρίτερα από τις 18 Ιουνίου που ήταν αρχικά σχεδιασμένες, πιεζόμενος από την εύθραυστη και ασταθή πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία των εκλογών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση τη χαλαρή ψήφο, επαναλαμβάνοντας με νόημα ότι η πρώτη κάλπη -στην επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρησης θα έχει το «βάρος» της τελικής. «Η πρώτη κάλπη είναι εκείνη που θα στείλει το μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρώτο Θέμα), προτάσσοντας ως βασικό «χαρτί» το μετρήσιμο αποτέλεσμα της κυβέρνησης, με έμφαση στην κοινωνική ατζέντα. Βασικό ζητούμενο παραμένει η αυτοδυναμία, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να κινείται πάνω σε προγραμματικούς στόχους που πηγαίνουν την Ελλάδα μπροστά».

Εκτός νόμου το κόμμα Κασιδιάρη;

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και το «κόμμα Κασιδιάρη», μετά την πρόθεση της κυβέρνησης -δια στόματος Πρωθυπουργού- προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να μείνουν εκτός κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη της σχετικής τροπολογίας έχει ανατεθεί ήδη στους κ. Βορίδη και Γεραπετρίτη. Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σύσσωμου του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε φαινόμενα τύπου «Χρυσής Αυγής» και να μπει «μπλόκο» σε κάθε ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή ένα νέο νεοναζιστικό μόρφωμα που θα έχει ενδυθεί κοινοβουλευτικό μανδύα.

H προηγούμενη τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών, το 2021, προβλέπει ότι δεν μπορούν να ηγηθούν ενός κόμματος πρόσωπα που έχουν καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους. Διατηρούν όμως το δικαίωµα να είναι υποψήφιοι ως βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο συνταγματικός «σκόπελος» που έχει, ωστόσο, να υπερβεί η κυβέρνηση, έγκειται στο γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Για τον λόγο αυτό, σημαίνοντα ρόλο ενδέχεται να παίξει -όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές- η θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ