ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγγραφο Ράμμου για τις παρακολουθήσεις: Ζητά διευκρινίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Έγγραφο Ράμμου για τις παρακολουθήσεις: Ζητά διευκρινίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης
Ο κ. Ράμμος ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πυροδοτεί η κίνηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου να αποστείλει έγγραφο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας να ενημερωθεί για τη διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης για τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών για τυχόν υποκλοπές των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων.

Στο έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης (ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές) με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι όπως μέχρι πρότινος στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Οργανο, αποτελούμενο από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.

Ο πρόεδρος της Αρχής, αφού παραθέτει τις διατάξεις ( νόμος 5002 του 2022), ζητά ενημέρωση προκειμένου, όπως τονίζει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για να υποβάλλει τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν, καθώς πλέον η Αρχή στην οποία ο ίδιος προΐσταται, δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία, (ποιο όργανο, με ποια πρωτόκολλα και λοιπά στην ΕΥΠ η όπου αλλού καθοριστεί) θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης πέραν των άλλων προϋποθέσεων που έχει θέσει για την ενημέρωση πολιτών για τις παρακολουθήσεις (παρέλευση τριετίας από την παρακολούθηση και απόφαση του Τριμελούς Οργάνου ώστε να μην θίγεται από την ενημέρωση ο σκοπός της παρακολούθησης) όρισε την αρμοδιότητα αυτή να έχει το Τριμελές Οργανο.

Μένει όμως να καθοριστεί η ακριβής πρακτική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι πάνω στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης στηρίχθηκε προ ημερών η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που έκρινε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για ενημέρωση περί παρακολούθησης τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αναλυτικά το έγγραφο:

«Δεδομένου ότι από την ως άνω διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της Α.Δ.Α.Ε. του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (Ε.Υ.Π. και Δ.Α.Ε.Ε.Β.) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την Α.Δ.Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χρήστος Ράμμος»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ