ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Φτωχοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση των ανισοτήτων

Αχτσιόγλου: Φτωχοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση των ανισοτήτων
"Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης, η αύξηση που συζητά η ΝΔ έχει ήδη τρωθεί», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας συνοψίζεται στα εξής: Την ώρα που το ΑΕΠ αυξήθηκε, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται. Οι ανισότητες αυξάνονται, δηλαδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ο πληθυσμός σε φτώχεια αυξάνεται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των επιλογών της ΝΔ. Επιλογές που επενδύουν στη συγκέντρωση πλούτου σε πολύ συγκεκριμένους», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης, η αύξηση που συζητά η ΝΔ έχει ήδη τρωθεί, με δίκη της ευθύνη, διότι αρνήθηκε να προχωρήσει σε αύξηση μισθού μέχρι το 2021», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο Ναυτεμπορική TV, υπογραμμίζοντας πως η θέση του κόμματός της είναι «αύξηση στα 800 ευρώ συν 10% τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δηλαδή 880 ευρώ», ενώ επίσης «χρειάζεται αύξηση μισθών σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν τον κατώτατο, πράγμα που θα επιτευχθεί με ξεπάγωμα τριετιών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στο δημόσιο τομέα με τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ακρίβειας υπογράμμισε ότι «η ΝΔ αφήνει άθικτη τη ρίζα του προβλήματος. Η αγορά ενέργειας στη χώρα είναι ρηχή, ολιγοπωλιακή και λειτουργεί σωρεύοντας υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτό, σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ -λόγω των αυξημένων τιμών στα προϊόντα- και τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις που καταλήγουν ξανά στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Συντηρεί, έτσι, έναν φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας».

Η βουλεύτρια Επικρατείας επισήμανε, παράλληλα, ότι «δεν μπορεί η ΝΔ να επικαλείται τον δημοσιονομικό χώρο για να αρνηθεί να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ μείωσε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάργησε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ανώτατες περιουσίες, επιδοτεί τα υπερκέρδη, κατάργησε τον φόρο για γονικές παροχές πολύ μεγάλων περιουσιών, μείωσε τη φορολογία στα υψηλά μερίσματα. Η πολιτική της ευνοεί τους λίγους των ανώτατων εισοδημάτων, ενώ η πλειονότητα της κοινωνίας ζει με το εισόδημα να τελειώνει στις 15 του μήνα».

Σημείωσε, τέλος, ότι «τα μεσαία στρώματα υπέστησαν τη μεγαλύτερη εξαπάτηση από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε υποτίθεται “επούλωση πληγών” και τελικά δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και φτωχοποίησης. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία συνολικά αντιπαραθετική στρατηγική. Αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας με πάταξη της αισχροκέρδειας και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση μισθών, ενίσχυση των ΜμΕ με ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών τους και πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ