ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Γκρίνια και συμπάθεια αλλά καμία δέσμευση – Η απάντηση της Αθήνας

Συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Γκρίνια και συμπάθεια αλλά καμία δέσμευση – Η απάντηση της Αθήνας
Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου (Leah Millis/Pool via AP)

Χωρίς απτά αποτελέσματα φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, παρά το «μπαράζ» θετικών δηλώσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έθεσαν επί τάπητος το θέμα των F-16, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα που αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση δεν είχε την έκβαση που επιθυμούσε η Άγκυρα, που εδώ και καιρό ασκεί σφοδρές πιέσεις στην Ουάσινγκτον για την αγορά και αναβάθμιση των μαχητικών της.

Ενδεικτικό είναι το tweet του πρώην πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Ναμίκ Ταν, ο οποίος ανάρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντηση και έγραψε χαρακτηριστικά:

«Μηδέν εις το πηλίκον».

Η Τουρκία δεν κέρδισε ούτε μια προφορική υπόσχεση για την επίλυση του ζητήματος με τα μαχητικά -κάτι εντείνει τον «πονοκέφαλο» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμούσε να έχει έστω μια προφορική δέσμευση στο εν λόγω ζήτημα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε για ακόμη μια φορά σε… κρεσέντο προκλητικότητας απέναντι στην Αθήνα, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή.

Χωρίς απτά αποτελέσματα φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι ΜπλίνκενAP / Leah Millis/ Pool

Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τις επαφές του στις ΗΠΑ, αποκάλυψε πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας – Ελλάδας έχουν χαλάσει, μια δήλωση που είχε κάνει άλλωστε και μετά από τα δημοσιεύματα για την πώληση των F-35 στη χώρα μας.

«Βλέπουμε πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τον τελευταίο καιρό, με δηλώσεις κάποιων που προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση, η ισορροπία των δύο χωρών να έχει επιδεινωθεί στην πράξη. Αλλά μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών. Δεν μιλώ μόνο με τον Μενέντεζ και μερικούς άλλους που προσπαθούν να μην λάβει η Τουρκία τα F-16. Αλλά μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης και στέλνει εκεί όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δεν έχουμε δει ούτε μια δήλωση από τις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για πώληση 40 νέων F-16 και 72 κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου, το οποίο αναμένεται να ενημερωθεί επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Ο γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην πώληση αυτή μέχρι η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανικών νομοθεσία ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει και οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Στην κοινή τους δήλωση μετά από τη συνάντηση, οι Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διατήρηση των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας.

Στο τραπέζι του διαλόγου ΗΠΑ και Τουρκία για την παραχώρηση οπλικών συστημάτωνAP / Leah Millis/ Pool

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η απάντηση της Αθήνας

Ηχηρή απάντηση στα όσα ψευδώς υποστήριξε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έδωσαν το πρωί της Πέμπτης διπλωματικές πηγές, που τόνισαν ότι απορρίπτουν τις έωλες τούρκικες αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών», οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα.

«Συμπάθεια» χωρίς δεσμεύσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο χαρακτήρισαν μέσω δηλώσεών τους αξιόπιστο σύμμαχο την Τουρκία, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επίσημα τίποτα αναφορικά με τα εξοπλιστικά.

«Οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν -Πιερ την Τετάρτη (18/1), την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, η ίδια απάντησε θετικά.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχουν μια «πολύ εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Τη συμπάθειά του εξέφρασε ο ΜπλίνκενAP / Leah Millis/ Pool

Υπενθυμίζεται πως σε μια αντίστοιχου ύφους τοποθέτηση είχε προχωρήσει πριν από το ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ερωτηθείς για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πάτ Ράιντερ είπε πως η απόφαση αυτή ανήκει στο Κογκρέσο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι:

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι, όχι μόνο περιφερειακά αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτύου Anadolu για το πόσο σημαντική είναι η πώληση αυτή για τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, που εδώ και καιρό είναι ταραχώδεις, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία «σημαντικό εταίρο».

«Φυσικά, αναφορικά με τη διμερή σχέση των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράιντερ, και συνέχισε:

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ηγεσία της Τουρκίας για να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψιν οι κοινές αμυντικές μας ανάγκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ