ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο

Οικονόμου για Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο
«Να ζητήσει συγγνώμη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Να ζητήσει συγγνώμη» για τα περί νεκρού παιδιού στον Έβρο, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Ειδκότερα ο κ. Οικονόμου είπε: «Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο»;

Και συνέχισε, λέγοντας: «'Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της "Καθημερινής της Κυριακής", αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

Μηταράκης: Ίσως είναι Έλληνας πίσω από την υπόθεση με το «νεκρό παιδί» στον Έβρο

Στο ενδεχόμενο ο ενορχηστρωτής της υπόθεσης των fake news για το νεκρό παιδί στον Έβρο να είναι Έλληνας και όχι Τούρκος, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Ποιος ήταν ο διακινητής που ενορχήστρωσε όλο αυτό; Είναι πιθανό ο διακινητής να είναι Έλληνας και να εμπλέκονται Έλληνες στην υπόθεση. Είναι ένα θέμα ανοικτό. Επίσης προκύπτει πως ένας από τους 38, δεν υπάρχει στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Φαίνεται δηλαδή, να μην υπάρχει στην κατάθεση των 2 ΜΚΟ, εκ των οποίων στην μια είναι επικεφαλής άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει πως πήγε στον Έβρο για να παίξει τον ρόλο ενορχηστρωτή», τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο Open.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης, αλλά για προσπάθεια δημιουργίας έντασης στον Έβρο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο αν υπό την πίεση οι ελληνικές αρχές είχαν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος.

«Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια εξαπάτησης αλλά μια προσπάθεια για ένταση στον Έβρο. Αν είχαμε μπει υπό την πίεση των ξένων μέσων και της αντιπολίτευσης, σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε τους 38, δυνητικά θα είχε συμβεί θερμό επεισόδιο και κάποιος να το εκμεταλλευτεί πολιτικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό είναι εμφανές πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διακινητών. Όπως είπε, «χρειάστηκαν 14 ημέρες για να αποκαλυφτεί αυτή η σκευωρία στη Βουλή. Είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία αλλά δείχνει πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Εμείς έχουμε καταστρέψει κυκλώματα λαθροδιακινητών και βλέπουμε συστηματικά ευρωβουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι το έχουν πάρει προσωπικό στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα».

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί πως έκανε λάθος και έπεσε θύμα πλεκτάνης.
«Είναι μια σημαντική υπόθεση που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές πως η οικογένεια που είχε φτάσει είχε 4 παιδιά και όχι 5. Με είχαν κατακρίνει ξένοι ανταποκριτές γιατί σχολίαζα μια υπόθεση που ήταν στη Δικαιοσύνη. Το πρώτο που προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει πέμπτο παιδί. Ακόμα περιμένουμε από τον κύριο Τσίπρα να παραδεχτεί πως έπεσε θύμα πλεκτάνης. Είναι καλό κύριε Τσίπρα να παραδεχόμαστε πως κάναμε λάθος».

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή και πως δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

«Η χώρα μας δεν είναι πύλη εισόδου πλέον για την Ευρώπη. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό. Οι αφίξεις φτάνουν τις 16.000. Ελάχιστοι περνούν τα σύνορά μας. Το 2022 υπήρξαν 300.000 αποτροπές σε θάλασσα και στεριά. Περισσότεροι έφυγαν από τη χώρα, από όσους μπήκαν», τόνισε.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν μπορεί να επαναληφθούν όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020, διαβεβαίωσε ότι παρά την πίεση που υπάρχει η δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών συνόρων είναι ενισχυμένη και ελάχιστοι μπορούν να περάσουν. «Βλέπουμε μια μονταζιέρα, που έχει ιδεολογικό και οικονομικό στόχο, όπως την περίοδο Τσίπρα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ