ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό δικαστήριο: «Δέχτηκα ανελέητο πόλεμο» είπε η Τουλουπάκη στην απολογία της

Ειδικό δικαστήριο: «Δέχτηκα ανελέητο πόλεμο» είπε η Τουλουπάκη στην απολογία της
Αρνούμενη την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που της αποδίδεται και αφήνοντας αιχμές για την προκάτοχο της στην εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίστηκε κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την «πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας» έκανε λόγο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απολογούμενη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η ίδια μίλησε ακόμη για ανελέητο πόλεμο σε βάρος της, όταν χειρίστηκε τις σχετικές έρευνες για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Νovartis, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα των ενεργειών της.

«Ας μου επιτραπεί, τόνισε, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Έκτοτε ξεκίνησε, ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με τη σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Τουλουπάκη οι επιθέσεις, οι μεθοδεύσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις στόχευαν στην αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια της.

«Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Νovartis ''εν μια νυκτί''...».

Αναφερόμενη στους χειρισμούς της στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis τόνισε:

«Όσο λοιπόν είχαμε τη δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη, ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής - νέας Κυβέρνησης. Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται, ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».

Η κατηγορούμενη επισήμανε ότι δεν είχε σχέση με πολιτικά πρόσωπα, παρά μόνο με τη συνείδηση της και τον Θεό. Μάλιστα, όπως είπε με τον συγκατηγορούμενο της, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με τον οποίο είχε συναντηθεί εθιμοτυπικά δύο φορές σε γεύματα που είχαν γίνει, είχε τυπικές υπηρεσιακές σχέσεις, ενώ ακόμη και σήμερα του απευθύνεται στον πληθυντικό.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με τη συνείδηση μου και με τον Θεό».

Ως προς την κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν απέστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας απολογούμενη, την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει.

«Εν κατακλείδι, τόνισε, όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή. Εγώ έλαβα γνώση τέλος Ιανουαρίου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή... Σε κάθε δε περίπτωση τα έγγραφα αυτά ήδη από τους προκατατόχους μου δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες αναφορές».

Στην κατακλείδα της απολογίας της η κ. Τουλουπάκη τόνισε:

«Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου ''εγκληματική συμμορία'', ''παραδικαστικό κύκλωμα'', ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν».

Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην Εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρά Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κ.λπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος , η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν…

Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ' όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως δεχτήκαμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Διερωτώμαι αν υπάρχουν πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου αποδόθηκαν. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους , να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπά...

Ας μου επιτραπεί να πω, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί, ότι πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Επίσης η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο , αλλά και εις τα Αθήνας.

Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφάσισαν, περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».

Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη δικαστική διαδρομή της και για το πως επιλέχθηκε ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Πριν από την έναρξη απολογία της ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισής της Γιάννης Μαντζουράνης κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα κατά την ημέρα της απολογίας της, κοινοποιήθηκε πειθαρχική αγωγή, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν σέβονται ούτε την απολογία της, την κυνηγούν ακόμα» συμπληρώνοντας ότι «αυτά πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ