ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα με «μήλον της έριδος» τους συνταξιούχους

Πολιτική κόντρα με «μήλον της έριδος» τους συνταξιούχους
Κόντρα κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συντάξεις INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι είναι η κοινωνική ομάδα την οποία τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων μάχονται να πείσουν ότι η ζωή τους θα είναι καλύτερη και θα βγει από τον μνημονιακό «πάγο», αν κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ισχυρό χαρτί ότι πέρα από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που συνηθίζονται σε προεκλογικές περιόδους, αυτές τι μέρες οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους την αύξηση του 7,75%, που έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην εξαγγελία του για την 13η σύνταξη, υποστηρίζοντας ότι την είχε δώσει τους συνταξιούχους στο τέλος της θητείας του και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την κατήργησε

Η πολιτική σύγκρουση προφανώς και θα αναπτυχθεί και σε άλλα πεδία, αλλά οι συνταξιούχοι θεωρούνται εξαιρετικά υπολογίσιμο πολιτικό μέγεθος, καθώς αγγίζουν το 1/4 το εκλογικού σώματος. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές τους έπεισε και σημείωσε υψηλά ποσοστά στις μεγάλες ηλικίες. την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα προαναγγέλοντας μόνιμες αυξήσεις και επαναφορά των επιδομάτων.

Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι μέσα στην εβδομάδα

Οι συνταξιούχοι που θα πάνε «ταμείο» την τρέχουσα εβδομάδα θα δουν αύξηση έως 7,75% στις πληρωμές τους, μαζί με την αναδρομική αύξηση για τον μήνα του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα η αύξηση αυτή αφορά τις κύριες συντάξεις γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας καθώς και λόγω θανάτου που εκδόθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα εξαλειφθεί από την αύξηση, καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Κάντε κλικ εδώ για να βρείτε πόση είναι η προσωπική σας διαφορά (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos-kyrias-syntaxes)

«Στο τέλος Ιανουάριου, ένας στους δυο συνταξιούχους θα διαπιστώσουν ότι σε ετήσια βάση θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη» έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως το 83% όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και εκείνοι μια αύξηση, είτε μέσω του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, είτε μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, την αύξηση του 7,75% θα την δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Μόνο λογιστική και όχι πραγματική θα είναι η αύξηση στις συντάξεις όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από τον ΕΦΚΑ, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, για τη μείωση της.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αυτοί είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 60 - 70 ευρώ, οι συντάξεις των οποίων φτάνει κοντά στα 800 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ