ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Έλλειψη θρησκευτικού σεβασμού η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

ΥΠΕΞ: Έλλειψη θρησκευτικού σεβασμού η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία
Carsten Koall/Getty Image/Ideal Image

Έλλειψη σεβασμού έναντι των θρησκευτικών χαρακτηρίζουν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, επί 29 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου, καθόλη της διάρκεια του Ραμαζανιού, θα μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση την ανάγνωση του Κορανίου. «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Η εκπομπή θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα. «Τυχόν τέτοιες ενέργειες, είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η εφημερίδα Daily Sabah στην ηλεκτρονική έκδοσή της χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία ως ιερό το οποίο είναι ορόσημο και για τους Χριστιανούς αλλά και για τους Μουσουλμάνους. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του TRT θα βγαίνει στον αέρα στις 2.00 τα ξημερώματα. Ο Αλί Μπεκτάς θα είναι ο παρουσιαστής και θα συντονίζει συζητήσεις που εστιάζουν στην αδελφότητα του Ισλάμ, της δικαιοσύνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Καθηγητές και ιστορικοί θα καταθέτουν επίσης τις απόψεις τους για το Ραμαζάνι και το Ισλάμ.

ΝΔ: Ενέργεια προκλητική

Παράλληλα, σκληρή κριτική ασκεί η ΝΔ στους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι μέσω της τακτικής «δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους». Καλούν επίσης τον κ. Κοτζιά να δράσει άμεσα.

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η απόφαση ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά «τη μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια» και συμπληρώνουν ότι αποτελεί «ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ