ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι

Δημοσκόπηση MRB: Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι
Η ακρίβεια κυριαρχεί στα κριτήρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Τα κριτήρια τα οποία θα ωθήσουν στις κάλπες στις εκλογές του 2023, σκιαγράφησε το εκλογικό μπλοκ των αναποφάσιστων, μέσα από έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB για λογαριασμό του OPEN.

Σημειώνεται ότι, στην εν λόγω δημοσκόπηση η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε ποσοστό 16%, όπου το 7,6% αντιστοιχεί στο λευκό/άκυρο/αποχή και το 8,4% στην απάντηση δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων

Με κριτήριο την «τσέπη» τους αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες όσοι και όσες δεν έχουν αποφασίσει ποιο κομματικό σχηματισμό θα ψηφίσουν, καθώς ποσοστό 86,2% εξ αυτών θα ψηφίσουν με βάση την ακρίβεια και σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Παράλληλα, ποσοστό 74,3% αναμένεται να ψηφίσει με κριτήριο την εγκληματικότητα, ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Στην πρώτη θέση κατατάσσουν την ακρίβεια ως κριτήριο ψήφου οι αναποφάσιστοιΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MRB

Ποιο κόμμα θα ήθελαν να επικρατήσει

Ποσοστό της τάξεως του 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.

Από την άλλη πλευρά, το 36,6% θα ήταν δυσαρεστημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Κανένα κόμμα», απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα», το 3,6%.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.

Πώς αξιολογούν τα μέτρα στήριξης;

Ποσοστό 68,5% των αναποφάσιστων εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από εκείνα που χρειάζονται την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Μόλις το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.

Λιγότερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, δηλώνει ποσοστό 68,5%ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MRB

Τα βασικότερα προβλήματα

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες:

  • Ακρίβεια 46,3%
  • Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
  • Ανεργία 11,3%
  • Ελληνοτουρκικά 8,2%
  • Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%
  • Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ