ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά απλής αναλογικής και εκλογής ΠτΔ άμεσα από το λαό, ο Κ. Μητσοτάκης

Κατά απλής αναλογικής και εκλογής ΠτΔ άμεσα από το λαό, ο Κ. Μητσοτάκης
Eurokinissi

Αρνητικός στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα στο δημόσιο είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού καθώς σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει πλεονάζον δυναμικό, ενώ σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της πρότασής του για μείωση των δαπανών, και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τη φορολογία ενώ όπως είπε «εχθρεύεται την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς».Επιπλέον, τόνισε ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει αυτούς που δεν έχουν ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. «Δεν βάζω θέμα μείωσης 13ου και 14ου μισθού. Οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τον συνδικαλιστικό νόμο.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι, επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύθηκαν μόνο οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και εισήγαγε την έννοια της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε:

«Ο κάθε κ. Καρανίκας με τι βιογραφικό και τι προσόντα πήρε την θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό; Ο κ. Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της μεταπολίτευσης».

Αναφορικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη που άνοιξε τη συζήτηση ενώ για τον εκλογικό νόμο τόνισε: «Είμαι κατά της απλής αναλογικής. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας».

Κατά της εκλογής ΠτΔ από τη βάση

Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής από τον λαό, αν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Τάχθηκε, επίσης, κατά του απόλυτου ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή.

«Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος» δήλωσε για τη στάση της ΝΔ στο θέμα των offshore. Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά -υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης- νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει, γιατί, όπως υποστήριξε, αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η στάση μας ήταν πιο έντιμη από των άλλων κομμάτων, τα οποία άσκησαν κριτική και στη συνέχεια την ψήφισαν, επανέλαβε.

Τέλος, ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε την παρουσίαση, μέσα στους επόμενους μήνες, μιας συνολικής πρότασης για την αναμόρφωση της φορολογίας, ενώ τόνισε ότι «η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης».

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως σταδιακά να μειωθεί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «εγώ δεν θα πω τα ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι θα τον καταργήσει και τελικά τον κράτησε για τις επόμενες δεκαετίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ