ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Έντονη δυσφορία εξακολουθεί να προκαλεί η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μάλιστα θα μεταδίδεται τηλεοπτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT, έκανε γνωστό πως θα μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία επί 29 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, στο πλαίσιο εκπομπής που θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα.

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του TRT θα βγαίνει στον αέρα στις 2.00 τα ξημερώματα και παρουσιαστής θα είναι ο Αλί Μπεκτάς, ο οποίος θα συντονίζει και συζητήσεις που εστιάζουν στην αδελφότητα του Ισλάμ, της δικαιοσύνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας, ενώ καθηγητές και ιστορικοί θα καταθέτουν επίσης τις απόψεις τους για το Ραμαζάνι και το Ισλάμ.

Στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για έλλειψη σεβασμού, για προκλητική ενέργεια μίλησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το Ποτάμι εξέφρασε τη θλίψη και τον προβληματισμό του για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας. «Τυχόν τέτοιες ενέργειες, είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΝΔ: Ενέργεια προκλητική

Παράλληλα, σκληρή κριτική ασκεί η ΝΔ στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι μέσω της τακτικής «δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους». Καλούν επίσης τον κ. Κοτζιά να δράσει άμεσα.

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η απόφαση ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά «τη μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια» και συμπληρώνουν ότι αποτελεί «ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Το Ποτάμι: Έντονος προβληματισμός και θλίψη

Έντονο προβληματισμό και θλίψη προκαλούν πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς να παραχωρήσει την Αγία Σοφία για την ανάγνωση σε αυτήν του Κορανίου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ποτάμι, κάνοντα; μάλιστα γνωστό πως γίνονται κινήσεις "για συλλογή χιλιάδων υπογραφών για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, καθώς και έντονες διαδόσεις για ανταποδοτικές κινήσεις, έναντι πρωτοβουλιών της Δύσης που η Τουρκία επίσημα εκλαμβάνει ως εχθρικές. Στόχος των μεθοδεύσεων αυτών είναι το μνημείο που για 900 χρόνια ήταν η κορυφαία Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για 500 χρόνια Τέμενος και, από το 1934 μέχρι σήμερα, μουσείο και μάλιστα με απόφαση του θεμελιωτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ".

Σύμφωνα με το Ποτάμι "αποτελεί προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας η είδηση, που μεταδόθηκε πρόσφατα από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ότι θα γίνεται καθημερινά -κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού- η ανάγνωση του Κορανίου στον κορυφαίο αυτό μνημειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης απέναντι ακριβώς από τον οποίο βρίσκεται το μεγάλο Τέμενος Σουλτάν Αχμέτ. Σε αυτό ακριβώς το τέμενος είχε αναφερθεί πέρυσι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας όταν έλεγε ότι εφόσον το «Μπλε Τζαμί» μένει άδειο από πιστούς δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ως τζαμί η Αγία Σοφία. Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση που φέρεται να έκανε πρόσφατα ο σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την μετατροπή της σε τζαμί".

Το Ποτάμι, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση "να προβεί επίσημα σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, τόσο προς την τουρκική, όσο και προς άλλες πρωτεύουσες αλλά και προς τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να προκαλέσει την ευαισθησία τους για τη βαρύτητα των τουρκικών αποφάσεων.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας και όλο τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας να μη λησμονεί ότι η Αγία Σοφία έχει καταχωρηθεί από την Ουνέσκο στον κατάλογο των θησαυρών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας επιβάλλει τη διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως μουσείου. Ενός μεγάλου πολιτιστικού μνημείου που δέχεται, κάθε χρόνο, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Θα είναι μία κίνηση σεβασμού όχι μόνο έναντι της ιστορίας αλλά και έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας προσδοκά να γίνει η Άγκυρα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ