ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις

Οικονόμου: Η συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τα συλλυπητήρια «στην οικογένεια του νεκρού υποσμηναγού και την Πολεμική μας Αεροπορία» ενώ πρόσθεσε ότι «το δυσάρεστο αυτό γεγονός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την κρίση των Ιμίων και τη θυσία στο βωμό του καθήκοντος τριών Ελλήνων αξιωματικών».

«Η Πολιτεία και το έθνος αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες και αναγνωρίζουν τη θυσία, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο ίδιος.

Αμέσως μετά ο κ. Οικονόμου πέρασε στη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο επισημαίνοντας ότι σήμερα «ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ενώ συναντήθηκε και με στελέχη του Εθνικού Φορέα Επιχειρήσεων και Ομίλων της Ιαπωνίας. Σήμερα συναντήθηκε με θεσμικούς επενδυτές, απηύθυνε χαιρετισμό σε ελληνοιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο».

Η Ελλάδα έχει καταστεί επενδυτικός προορισμός

Αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Ιαπωνίας, την οποία υπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών σε μία σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανέφερε επίσης αναλυτικά τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επί του κειμένου σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους.

Είπε πως ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε στελέχη του Εθνικού Φορέα Επιχειρήσεων και Ομίλων της Ιαπωνίας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «η οικονομία στη χώρα μας βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά ανάκαμψης, υψηλής ανάπτυξης. Αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022 ρυθμός σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου ανάπτυξης στην υπόλοιπη ευρωζώνη ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν το 40%, είχαμε σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφοντας ρεκόρ το 2021 και το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει καταστεί σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Επανέλαβε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι εντός του 2023 θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τα ιαπωνικά κεφάλαια έτσι ώστε να επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα κάλεσε τους Ιάπωνες επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας να την εξετάσουν ως πρωταρχικό επενδυτικό προορισμό τους.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον Οίκο αξιολόγησης Fitch επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που φέρνει την οικονομία μας μόλις ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας, της υπευθυνότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Επεσήμανε ότι είναι η 12η αναβάθμιση στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε και θα μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους μισθούς των πολιτών και το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Επεκτείνεται και στους δήμους ειδικό μισθολόγιο

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα που απασχόλησε τον καλλιτεχνικό κόσμο τονίζοντας ότι για το προεδρικό διάταγμα 85 του 2022 η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή.

«Το ΠΔ ρυθμίζει τα προσόντα όλων των κλάδων για τις προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού χαρακτήρα στο ελληνικό Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι καλλιτέχνες στο δημόσιο τομέα σε ό,τι έχει να κάνει με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα. Ωστόσο για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα. Επεκτείνεται δε και στους δήμους η χρήση ειδικού μισθολογίου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου σχολών για τις παραστατικές τέχνες.

Στη συνέχεια πέρασε σε τέσσερα ακόμη προγράμματα προληπτικής ιατρικής που δρομολογούνται επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική ιατρική.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι κατέληξε σε μία δεινή κοινοβουλευτική και όχι μόνο κοινοβουλευτική αλλά και πολιτική ήττα του κ. Τσίπρα προσωπικά, ο οποίος πήρε πάνω του όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό όχι μόνο γιατί απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας πανηγυρικά αλλά όπως είπε «επειδή φάνηκε ολοκάθαρα η γύμνια θέσεων και επιχειρημάτων τόσο του κ. Τσίπρα προσωπικά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ