ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, αλλά και της υπόλοιπης αντπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, αλλά και της υπόλοιπης αντπολίτευσης
Σε σχέση με το αίτημα για άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, στην Κουμουνδούρου διευκρινίζουν πως οι πολίτες πρέπει άμεσα να απαντήσουν στο «υπαρξιακό», όπως το χαρακτηρίζουν, ερώτημα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή» Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Η τακτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την άμεση διάλυση της Βουλής κι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες- πλην μιας πιθανής για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη- συνιστά κομμάτι της στρατηγικής του, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, όχι μόνο θεσμικής περικύκλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κι εμπέδωσης της εικόνας πως ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός που έρχεται και η μοναδική λύση για όσους είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κοντολογίς, στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να πάρουν όλο το «αντιπολιτευτικό χαρτί», αφήνοντας εκτός Βουλής το ΜέΡΑ 25 κι αποδυναμωμένα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Ως προς τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η αποχώρηση από τις ψηφοφορίες στη Βουλή από εδώ και στο εξής, συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν πως ως αξιωματική αντιπολίτευση κι ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης δεν θα νομιμοποιήσουν αυτή την «πρωτοφανή εκτροπή, ακόμα κι αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή στην πρόταση μομφής να τη νομιμοποιήσουν, ενδεχομένως ακόμα κι εκβιαζόμενοι».

«Αφού εξαντλήσαμε όλα τα θεσμικά όπλα, πλέον θα συμμετέχουμε σε κάθε συζήτηση και θα ελέγχουμε τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα τον αφήσουμε ανέλεγκτο στη Βουλή, αλλά δεν θα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας την κυβέρνηση της εκτροπής, θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικώς και πολιτικώς έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Σε σχέση με το αίτημα για άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το λιγότερο εντός των επόμενων τριών εβδομάδων όπως ορίζει το Σύνταγμα, διευκρινίζουν πως οι πολίτες πρέπει άμεσα να απαντήσουν στο «υπαρξιακό», όπως το χαρακτηρίζουν, ερώτημα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Όσον αφορά την πολυθρύλητη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για την επικύρωση των ψηφοδελτίων, αυτή παραπέμπεται και λόγω των ομιλιών Τσίπρα σε Περιστέρι (σήμερα Τετάρτη, στις 18.00, στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου»), Πάτρα (Παρασκευή) και Θεσσαλονίκη (Δευτέρα) για την επόμενη εβδομάδα και βλέπουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ