ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον παραλογισμό Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον παραλογισμό Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν
«Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Στο νέο παραλήρημα και τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντά η Αθήνα, απορρίπτοντας ως «ανυπόστατα και έωλα» τα τουρκικά επιχειρήματα και προειδοποιώντας την Άγκυρα πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, δεν έχει θετικό πρόσημο.

«Είναι το "ανερχόμενο προφίλ" μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου , εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Αναφέρουν ακόμη ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες.

«Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα», «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ερντογάν για Ελλάδα: Αν χρειαστεί οι πύραυλοί μας φτάνουν στα 500 χλμ

Το βράδυ της Τετάρτης (01/02) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε άκρως προκλητικός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό TRT.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις και στρατιωτικοποίηση των νησιών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε; Οι πύραυλοί μας μπορούν να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα απαντήσουμε και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Έτσι, λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό λιμενικό, ο Τούρκος πρόεδρος σε μεγάλη διακαναλική συνέντευξη στο κρατικό TRT, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις παραβίασης!

«Δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί, ούτε να γίνει αποδεκτή η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτή η στάση είναι αντίθετη τόσο στις σχέσεις γειτονίας όσο και στις συμμαχίες», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι λόγω του ανερχόμενου προφίλ της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απελπισμένη μπροστά στις απαντήσεις μας στα παράνομα βήματα που έκανε. Η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογες μεθόδους».

«Δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να βασίσει τους ισχυρισμούς της για αεροπορικές παραβιάσεις. Η πραγματική Ελλάδα αυξάνει την ένταση, παρενοχλώντας τον εναέριο χώρο, τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας. Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας, δεν αφήνουν αναπάντητες αυτές τις ενέργειες», ανέφερε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ