ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα «καίει» τους πολίτες - Τι λένε για το «καλάθι»

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα «καίει» τους πολίτες - Τι λένε για το «καλάθι»
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση AP Photo

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και το «καλάθι του νοικοκυριού», κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι πολίτες που ρωτήθηκαν για τη δημοσκόπηση της Marc, για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Ακόμη, απάντησαν και στο ερώτημα αν ορθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κηδεύτηκε ως ιδιώτης.

Αρχικά, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι προσωπικές τους προσδοκίες για το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλύτερη χρονιά αναμένει το 35,9%, χειρότερη το 30,5%, ενώ ίδια με το 2022 το 32,1%.

Στο ερώτημα ποιες από τις αυξήσεις των τιμών είναι αυτές που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο, το 54,7% απάντησε τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ, το 22,4% την ηλεκτρική ενέργεια, το 10,1% τα καύσιμα και το 8,4% το πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο.


Στο ερώτημα αν το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει στην συγκράτηση των τιμών, οι αρνητικές απαντήσεις είναι πολύ περισσότερες από τις θετικές. Το 70% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 27,3% «ναι» και «μάλλον ναι».


Όσο για το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το 45,8% τα χαρακτήρισε «σχεδόν καμία βοήθεια», το 34,8% «μικρή αλλά αναγκαία», ενώ μόλις το 18,8% απάντησε «σημαντική βοήθεια».

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει και στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η Κυβέρνηση, αφού εκεί θέλουν να δοθεί το 47,1% των ερωτηθέντων. Το 46,6% προτιμά την υγεία, το 42,1% την οικονομία, το 24% την παιδεία, ενώ έπονται η ασφάλεια των πολιτών, η λειτουργία των θεσμών και η εξωτερική πολιτική.


Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών, με ποσοστό 56,9%, κρίνει ότι ορθά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κηδεύτηκε ως ιδιώτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ