ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα - Απαντήσεις στην τουρκική επιθετικότητα

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα - Απαντήσεις στην τουρκική επιθετικότητα
Δεν είναι λίγες οι φορές, που η Άγκυρα μέσω επιστολών στα Ηνωμένα Έθνη επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Εντείνονται οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας ώστε η Αθήνα να εξασφαλίσει την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 – 2026.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκινά σήμερα περιοδεία σε έξι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με στόχο να εξασφαλίσει τη θετική τους στάση έναντι της ελληνικής υποψηφιότητας.

«Ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις

Ανώτατες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εξόχως σημαντική και υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας θα μπορεί να αναδεικνύει τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και να τις καταδικάζει, μιας και θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές, που η Άγκυρα μέσω επιστολών στα Ηνωμένα Έθνη επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την παρουσία της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αθήνα θα διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα της για να ανακόψει τα αναθεωρητικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη Βραζιλία έως τη… Τζαμάικα

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Βραζιλία, την οποία Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει να επισκεφθεί πολλές δεκαετίες. Η μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2021 και η στήριξη της έχει βαρύνουσα σημασία για την ελληνική υποψηφιότητα. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του αλλά και με κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στην Ουρουγουάη όπου θα γίνει δεκτός από την Αντιπρόεδρο της χώρας, Μπεατρίζ Αργκιμόν και θα έχει τετ α τετ με τον ομόλογό του, Φρανσίσκο Μπουστίγιο Μπονάσσο. Μάλιστα, προτού αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, την Αργεντινή, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί και την ελληνική κοινότητα της Ουρουγουάης.

Στο Μπουένος Άιρες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Παραγουάη, τον Παναμά αλλά και τη Τζαμάικα, την οποία επίσης Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Διπλωματικά οφέλη

Βασική επιδίωξη της Αθήνας, εκτός από την εξασφάλιση στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και η επιβεβαίωση της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Νίκος Δένδιας, πρόκειται να υπογράψει με τους ομολόγους του Μνημόνια Κατανόησης σε διάφορους τομείς, με έμφαση την οικονομία, την άμυνα και τον πολιτισμό αλλά και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Ελληνοβρετανική συμφωνία

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ενισχύει την αμυντική της συνεργασία και με τη Μεγάλη Βρετανία. Στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας - πλαίσιο που είχαν υπογράψει τον Οκτώβριο του 2021 ο Νίκος Δένδιας και η τότε ομόλογος του, Λιζ Τρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη στο Πόρτσμουθ με τον Βρετανό ΥΠΑΜ Μπεν Γουάλας, με σκοπό την εξειδίκευση των θεμάτων που αφορούν στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στενή αμυντική σχέση που έχει αναπτύξει το Λονδίνο με την Άγκυρα, καθώς σύμφωνα με τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε περίπτωση «ναυαγίου» με τα αμερικανικά F-16, η Τουρκία θα στραφεί στα βρετανικά Eurofighter Typhoon, ενώ στα σκαριά φαίνεται πως βρίσκεται συμφωνία για την αγορά κινητήρων για τα τουρκικά άρματα αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ