ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα γαλλική πρόταση για Κορβέτες - Στο ΥΠΕΘΑ οι Γάλλοι της Group Naval

Νέα γαλλική πρόταση για Κορβέτες - Στο ΥΠΕΘΑ οι Γάλλοι της Group Naval
Το συνολικό κόστος του προγράμματος φέρεται να είναι ελαφρώς αναθεωρημένο προς τα κάτω ενώ οι Γάλλοι προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για την απόκτηση 3+1 Κορβετών GoWind Group Naval

Βελτιωμένη πρόταση για τις Κορβέτες του ελληνικού Στόλου κατέθεσε πριν από λίγα λεπτά η γαλλική Group Naval, επιχειρώντας να κάνει ρελάνς στο παρά πέντε της διαδικασίας. 

Οι Γάλλοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και μερικές ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επισκέπτονται την Αθήνα, με τον Διευθύνων Σύμβουλο Πιέρ Ερίκ Πομελιέ να δίνει ο ίδιος την νέα προσφορά στη ΓΔΑΕΕ.

Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι εκτός από υψηλόβαθμα Στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πομελιέ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού που κατασκευάζει τις ελληνικές Φρεγάτες FDI Belharra δεν ήρθε τυχαία στην ΑθήναGroup Naval

Ο Επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού που κατασκευάζει τις ελληνικές Φρεγάτες FDI Belharra δεν ήρθε τυχαία στην Αθήνα καθώς η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της προμήθειας Κορβετών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Αθήνα και τις τελευταίες εβδομάδες η «ναυμαχία» μεταξύ των υποψήφιων «μνηστήρων» του προγράμματος έχει φουντώσει.

Εκτός από την ιταλική πρόταση της Fincantieri, η οποία έρχεται «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας αλλά και μια πιθανή αμυντική συμφωνία με τη Ρώμη, ενδεχόμενο που συζητήθηκε στην επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, «μπάσιμο» στη διαδικασία φαίνεται να επιχειρούν και οι Βρετανοί με τις Arrowhead 140.

Ευνοϊκότεροι όροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αριστείδη Αλεξόπουλο, ο κ. Πομελιέ παρουσίασε τη νέα πρόταση της Group Naval, η οποία είναι αναθεωρημένη ως προς το οικονομικό της σκέλος.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος φέρεται να είναι ελαφρώς αναθεωρημένο προς τα κάτω ενώ οι Γάλλοι προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για την απόκτηση 3+1 Κορβετών GoWind με το πρόγραμμα να χαρακτηρίζεται «οπισθοβαρές», δηλαδή τα μεγαλύτερα ποσά θα απαιτηθούν μετά τα μέσα της δεκαετίας.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος φέρεται να είναι ελαφρώς αναθεωρημένο προς τα κάτωGroup Naval

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει και μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή, η οποία θα ξεπερνά το 30% που αρχικώς είχε προβλεφθεί. Η Group Naval, εκτός από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θέλει να εμπλέξει και μια σειρά από ελληνικές αμυντικές και ναυπηγικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται σε διάφορα τμήματα της παραγωγής των FDI Belharra.

Δυνατό «χαρτί» της νέας βελτιωμένης πρότασης είναι και η υποστήριξη (Follow On Support) που προσφέρουν οι Γάλλοι, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύπτει τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Σημαντικές επαφές

Ο Ερίκ Πομελιέ δεν θα δει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σήμερα στο Πόρτσμουθ για την υπογραφή του ελληνοβρετανικού συμφώνου συνεργασίας αλλά θα έχει σειρά σημαντικών επαφών στην Αθήνα με κυριότερη αυτή με τον πρωθυπουργό, αν φυσικά επιβεβαιωθεί η συνάντηση.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Group Naval και ναυπηγούνται οι ελληνικές Φρεγάτες Belharra. Αν και, προς το παρόν, η επίσκεψη δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη – αστραπή την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών της ελληνικής FDI «ΚΙΜΩΝ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ