ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η προληπτική κίνηση Τσίπρα για τον πλειστηριασμό α' κατοικίας

ΣΥΡΙΖΑ: Η προληπτική κίνηση Τσίπρα για τον πλειστηριασμό α' κατοικίας
Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για μια γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds EUROKINISSI

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πάγωμα» των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές ήρθε για να προλάβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση του πρωθυπουργού με προεκλογικό άρωμα.

Άλλωστε, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, «ο οποίος άλλαξε τον πτωχευτικό νόμο, ψήφισε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο έχουν ενταχθεί ελάχιστοι και το σχέδιο “Ηρακλής” με το οποίο πέρασαν τα “κόκκινα” δάνεια στα funds», θα νομοθετούσε έτσι κι αλλιώς κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια, έστω και υπό την πίεση της προεκλογικής ανάγκης.

«Στους κάθε λογής πάτσηδες δίνονται 700.000 πρώτες κατοικίες», ισχυρίζονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα, υπενθυμίζοντας πως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή κι ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει ήδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά επέμεινε στον πτωχευτικό της νόμο, δημιουργώντας μια οριακή συνθήκη για νοικοκυριά κι επαγγελματίες.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ. ευρώ, ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

«Ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ο Άρειος Πάγος έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος κι ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, ήδη από το Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ως προς την κατηγορία πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2015, απαντούν πως μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή που βγαίνουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τη γνωστή μέθοδο «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Επί ημερών μας υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ προβλέψαμε φορολόγηση των ενεργειών των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες. Η ΝΔ με τον πτωχευτικό της νόμο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια καταθέσαμε τροπολογίες για διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών και για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Όλες οι τροπολογίες μας, όμως, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καλεί σε πρώτη φάση κι άμεσα τον κ. Μητσοτάκη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κι αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Στην περίπτωση, εξάλλου, που σχηματίσει κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και για νομοθέτηση πλαισίου προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds), με 120 δόσεις και «κούρεμα» βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο κι αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που «σήμερα λειτουργούν ασύδοτα», όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ