ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η ανακοίνωση Σταϊκούρα επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία

Αχτσιόγλου: Η ανακοίνωση Σταϊκούρα επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία
"Είναι προφανές ότι πρέπει να μπει μία σειρά στη σκέψη του υπουργού Οικονομικών κι ο ίδιος να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα", υποστηρίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πλήρη κι αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική κοινωνία», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών είναι προφανές ότι πρέπει να μπει μία σειρά στη σκέψη του κι ο ίδιος να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», υποστηρίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αναφέροντας σκωπτικά πως θα συμβάλει, όσο μπορεί, σε αυτό.

«Η ΝΔ με τον πτωχευτικό της νόμο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών. H ΝΔ συνέδεσε τον “Ηρακλή”, με τον οποίο γίνονται οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds, με το νόμο 3156/2003 περί τιτλοποιήσεων, που προβλέπει ότι τα funds δεν φορολογούνται και δεν υποχρεώνονται σε καμία πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες.

Επί αυτού του πλαισίου που δημιούργησε η ΝΔ με τη σύνδεση “Ηρακλή” – νόμου 3156/2003, έκρινε χθες ο Άρειος Πάγος. Η σύνδεση του “Ηρακλή” με το νόμο του 2003 όχι μόνο οδηγεί σε γενικευμένους πλειστηριασμούς, και πρώτης κατοικίας, αλλά στερεί περί τα 50 δισ. φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο», επισημαίνει η βουλεύτρια Επικρατείας.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για απρόσφορη απόπειρα αντιπερισπασμού με τις αναφορές Σταϊκούρα στο ν. 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις πωλήσεις δανείων

«Δεν αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς καθ’ όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της, Προβλέπει φορολόγηση των ενεργειών των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες. Το κρισιμότερο: Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ