ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εγκαίνια σε νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο Κοζάνης και προεκλογικά μηνύματα

Μητσοτάκης: Εγκαίνια σε νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο Κοζάνης και προεκλογικά μηνύματα
«Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια και μπαίνουν τα θεμέλια για αλλά 100… Η πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας, η Κοζάνη, το χρειαζόταν», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης εγκαινίασε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Δυτική Μακεδονία.

Με τη θεμελίωση, διπλασιάζεται η δυνατότητα του Μαμάτσειου. Θα υπάρχει χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ όπως εκτιμάται, θα έτοιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

«Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια και μπαίνουν τα θεμέλια για αλλά 100… Η πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας, η Κοζάνη, το χρειαζόταν», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό και τους γιατρούς για τη μεγάλη μάχη κατά την πανδημία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Ξέρω ποσό πολύ κουραστήκατε να περιθάλπετε ασθενείς και να μειώσετε απώλειες», είπε απευθυνόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο πρωθυπουργός, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα τόνισε πως υπάρχει σχέδιο και διάθεση για χρηματοδότηση.

Τα προεκλογικά μηνύματα

Την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία προόδου της χώρας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη δυτική Μακεδονία, δίδοντας έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, αλλά και στην καινοτομία, η οποία θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επισκεπτόμενος Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες απέναντι στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό να αντιπαραβάλουν την υπευθυνότητα και τον σοβαρό πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας και να εμπιστευτούν ξανά την κυβέρνηση, όπως την εμπιστεύτηκαν πριν τέσσερα χρόνια, τονίζοντας πως «εμείς δεσμευόμαστε μόνο γι αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε».

«Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις εποχές των κλειστών τραπεζών, στις εποχές της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, στις εποχές όπου το μόνο το οποίο ενδιέφερε κάποιους είναι να μοιράζουν επιδόματα αντί να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ακόμα και υπογράμμισε πως «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη» στις επόμενες εκλογές, διότι «πρέπει να "απενεργοποιήσουν" τη "νάρκη" της απλής αναλογικής», χαρακτηρίζοντας τις πρώτες εκλογές κρίσιμες για τον τόπο.

«Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη κάλπη, αυτή θα στείλει τελικά το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Και καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες οι βασικές προεκλογικές μας εξαγγελίες υλοποιήθηκαν», σημείωσε.

Πρέπει, συνέχισε, «να σταλεί το μήνυμα καθαρά, από την πρώτη κάλπη, ότι το ζητούμενο τελικά σε αυτήν την εκλογή είναι απλό: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Και ποιος θα κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο; Η σοβαρή και υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία ή ο ανεύθυνος και λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό είναι το δίλημμα. Είναι πολύ απλό, είναι πολύ ξεκάθαρο. Είναι ποιον θέλετε να έχετε Πρωθυπουργό της χώρας, να σας εκπροσωπεί στο εξωτερικό και να αγωνίζεται για τα δικά σας συμφέροντα».

Στήριξη στους αδύναμους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση τήρησε τις βασικές της δεσμεύσεις: αυξήσαμε τους μισθούς, δημιουργήσαμε θέσεις απασχόλησης, κάναμε την Ελλάδα πιο ασφαλή και πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Και, το πιο σημαντικό, όταν μας τύχαιναν δυσκολίες στηρίξαμε την κοινωνία.

Σημείωσε πως την εποχή του κορονοϊού δώσαμε παραπάνω από 40 δισεκατομμύρια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. «Και τώρα που αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κρίση ακρίβειας, πάλι το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Γνωστοποίησε ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εκταμιεύεται το «Market Pass»: 10% έκπτωση στις αγορές του σούπερ μάρκετ για πρακτικά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπογράμμισε ότι «αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι συντάξεις». «Όσοι δεν πήρατε αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν ορισμένες καλές ανακοινώσεις για εσάς αυτή την εβδομάδα, γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα η οποία έρχεται βέβαια από το παρελθόν», συμπλήρωσε και σχολίασε πως «τώρα κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ψηφίστηκε από εμάς, από άλλους ψηφίστηκε».

Και επιδόματα χρειάζονται - και έχουμε στηρίξει την κοινωνία - αλλά πρώτα και πάνω από όλα η μέριμνά μου εμένα, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, είναι πώς θα δημιουργήσουμε πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας, για να μείνουν τα νέα παιδιά εδώ και να μην αναγκαστούν να φύγουν, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Τον δρόμο του διχασμού επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει τον δρόμο του διχασμού και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.

«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση αυτή η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της άνοιξης, να αναλωθεί σε μία κοκορομαχία, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και λάσπης που τελικά πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», είπε και πρόσθεσε:

«Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο θα την αφήσουμε μόνη της. Εμείς θα μιλάμε για το μέλλον, θα λέμε στους πολίτες ότι προσπαθήσαμε, πετύχαμε πολλά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Θα μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 σε κάθε περιφέρεια».

«Θα αντιπαρατεθούμε και θα δούμε ποιος έχει πραγματικά σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο και ποιος θέλει μόνιμα να μας επιστρέφει σε διχασμούς.

Αυτοί οι οποίοι πολώνουν και διχάζουν είναι αυτοί που δεν έχουν να σας πουν απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε. Ούτε σχέδια για το μέλλον έχουν, ούτε όραμα για την Ελλάδα έχουν, ούτε μπορούν να φανταστούν μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση που θα στέκεται πρωταγωνίστρια σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν σήμερα χώρα στην Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε:

Τίποτε από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε ότι άλλη κυβέρνηση όλα αυτά τα οποία πετύχαμε θα τα ανέτρεπε και θα γυρνούσαμε πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε μία και καλή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτοδύναμη Ελλάδα ισοδυναμεί με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο στόχος μας, θα τον πετύχουμε».

Το στοίχημα της καινοτομίας

Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε τη σπουδαιότητα υλοποίησης και προώθησης καινοτομιών στη χώρα μας προβαίνοντας σε μια συμβολική κίνηση: Οδήγησε το πρώτο όχημα στην Ελλάδα που κινείται με υδρογόνο μεταβαίνοντας στο κτήριο της Περιφερειακής Αρχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έργα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που δρομολογούνται μέσω επενδύσεων θα δημιουργηθούν πολλές, δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις εργασίες, ώστε να γίνει πράξη η Δίκαιη πράσινη μετάβαση και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ώστε οι περιοχές που περιοδεύει, αλλά και όλη η χώρα να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από πλευράς κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων, για να μπορέσει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ως παράδειγμα παρουσίασε τη στρατηγική απολιγνιτικοποίησης της χώρας και τις στρατηγικές παρεμβάσεις που γίνονται ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα που θα επιτρέψει τους κατοίκους των περιοχών να ατενίζουν με αισιοδοξία το Μέλλον. «Μέριμνα μου για την περιοχή οι πολλές, καλές θέσεις εργασίας, για να μείνουν τα παιδιά εδώ και να μην αναγκαστούν να φύγουν», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ για τη Δ. Μακεδονία του 2030, ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο που θα φτάσει στην περιοχή είναι πιο φθηνό από τον λιγνίτη.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, το οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ