ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Στουρνάρα: «Φοβάμαι τσουνάμι πλειστηριασμών και κοινωνική αστάθεια»

Τσίπρας σε Στουρνάρα: «Φοβάμαι τσουνάμι πλειστηριασμών και κοινωνική αστάθεια»
Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της ΤτΕ, κράτησε περίπου τρεις ώρες ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από τρεις ώρες περίπου, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τον Γιάννη Στουρνάρα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ενημερώθηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον διοικητή της ΤτΕ την ανησυχία του για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ τα τελευταία τριάμισι χρόνια, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ.

«Σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση, τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων κι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, μίλησε για τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο χρονικό διάστημα που θα δημιουργήσει κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Στουρνάρα πως η υπερβολική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών- «πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με των γερμανικών»- σε συνδυασμό με το ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν μια μη ανεκτή συνθήκη.

«Οφείλουν να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό, μάλιστα, που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων. Είναι πρόωρο, επίσης, να μιλάμε για μερίσματα στους μετόχους όταν οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως μια προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία, με βιώσιμες ρυθμίσεις και για την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα, καθώς κι ένα σχέδιο εξυγίανσης χωρίς προκλητική κερδοφορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ