ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή
«Κάνουμε πράξη την ισάριθμη αντιπροσώπευση με την υιοθέτηση της αναλογίας 50- 50 ανδρών και γυναικών στο 100% των υποψηφιοτήτων», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως το 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι το 2019 ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / EUROKINISSI

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και το υπόλοιπο 25% των υποψηφιοτήτων που έχει μείνει σε εκκρεμότητα.

Όπως πληροφορείται, εξάλλου, το CNN Greece οι ανακοινώσεις που θα αφορούν και πιο προβεβλημένες προσωπικότητες θα γίνονται τμηματικώς και για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή του κόμματος κι εκφράζει την κυριαρχία του στον προοδευτικό χώρο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για ανανέωση, αφού αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, τη διαδρομή και την καταξίωσή τους ο καθένας και καθεμιά στον τομέα του, στην εργασία, στην επιστήμη, τον πολιτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στη συλλογική προσπάθεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κάνει πράξη την ισάριθμη αντιπροσώπευση με την υιοθέτηση της αναλογίας 50- 50 ανδρών και γυναικών στο 100% των υποψηφιοτήτων», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως το 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι το 2019.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε κι από την Καρδίτσα την Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία να περάσει το μήνυμα εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ψηφοφόρους που δεν έχουν επιλέξει ποτέ το κόμμα του ότι η στρατηγική του είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, δίχως τη βάσανο δεύτερων ή και τρίτων εκλογών που αφήνει ανοιχτές ως ενδεχόμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να εκφράσει κι όλους εκείνους που ψηφίζουν με βάση τη σταθερότητα, γι’ αυτό και προβάλλει το κόμμα του ως εγγυητή του σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα των πρώτων εκλογών.

Όπως, εξάλλου, είχαμε γράψει από το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται την Πέμπτη στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση, με αφορμή εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, στα Πάνω Πεύκαρα Λευκωσίας, και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, εκτός από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, το θέμα θεωρείται λήξαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αίσθηση στην Κουμουνδούρου είναι πως το μήνυμα που εξέπεμψε η ηγεσία ήταν σαφές και δεν αφορούσε μόνο τον βουλευτή Χανίων, αλλά άπαντες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ουδείς δικαιούται να θέτει όρους για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια και πως οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και συντεταγμένες με σκοπό τη συγκρότηση των καλύτερων δυνατών ψηφοδελτίων για τη νίκη και την πολιτική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως είναι μια μάχη που αφορά το αύριο του τόπου, δεν είναι ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει η χώρα από τη μεταπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ