ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το «plan B» του εκλογικού και θεσμικού Γολγοθά

ΣΥΡΙΖΑ: Το «plan B» του εκλογικού και θεσμικού Γολγοθά
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν επιτακτικώς όχι μόνο τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας των εκλογών, αλλά και της τηλεμαχίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών όλο κι αυξάνεται η αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πως θα είναι πρώτοι σε αυτές.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν σκέπτονται και το ενδεχόμενο οριστικής ήττας είτε στις πρώτες κάλπες είτε στις δεύτερες.

Ακόμα, όμως, και σε ένα τέτοιο σενάριο δεν χάνουν το κέφι τους, αναφέροντας με νόημα πως την όποια επόμενη κυβέρνηση περιμένει ένας εκλογικός, αλλά και θεσμικός Γολγοθάς τα επόμενα δύο χρόνια.

Τι εννοούν;

Κατ’ αρχάς, τον Οκτώβριο διεξάγονται αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα είναι κι ένα πρώτο κρας τεστ για τα κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το Μάιο του 2024, εξάλλου, πραγματοποιούνται ευρωεκλογές, με κανέναν αυτή τη στιγμή να μην μπορεί, για ευνόητους λόγους, να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα, στην Ευρώπη και στον πλανήτη σε ένα χρόνο από τώρα.

Ο θεσμικός Γολγοθάς, εξάλλου, συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025, έστω κι αν αυτή η διαδικασία δεν μπορεί, με βάση τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019, να οδηγήσει πλέον σε πρόωρες εκλογές.

«Κανείς δεν πρόκειται να μας κατηγορήσει αν δεν ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου», αναφέρουν με νόημα στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, ζητούν επιτακτικώς όχι μόνο τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας των εκλογών, αλλά και της τηλεμαχίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν καλύπτονται ούτε από το «εκλογές της άνοιξης» για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ούτε για το «ανοιχτό ενδεχόμενο» για ντιμπέιτ που είπε ο Γιάννης Οικονόμου χθες Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως τα ίδια έλεγαν στη ΝΔ και πριν τις εκλογές του 2019, αλλά δεν έγινε ποτέ «αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί στην ουσία από τον ελληνικό λαό».

Όπως κι αν έχει, πιστεύουν ότι έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από το να χάσουν από μία τηλεμαχία των δύο, η οποία θα συμβάλει και στην πόλωση η οποία βολεύει το ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ