ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τον Αλέξη Τσίπρα στο «κάδρο» Πολάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τον Αλέξη Τσίπρα στο «κάδρο» Πολάκη
Στην κυβέρνηση παρατηρούν στη στάση που τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση Πολάκη, δύο μέτρα και δύο σταθμά Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα χέρια του «τρίβει» από τη χαρά του ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Πολάκη, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι απολύτως βέβαιοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα μπορεί να ανατρέψει το σημερινό σκηνικό, αφού δεν προλαβαίνει μέχρι τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα που ταλαιπωρεί πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα ωφελεί τον ίδιο και το κόμμα του, κάνει λόγο για φαινόμενα «Πολακισμού», που δεν λύνονται με κάποια διαγραφή.

Δηλαδή εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, αφορά τις αντιλήψεις από τις οποίες διακατέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι απλώς τα όσα υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας για δημοσιογράφους, δικαστές και κανάλια.

Στην κυβέρνηση παρατηρούν στη στάση που τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας δύο μέτρα και δύο σταθμά: Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος ο Νίκος Παππάς, ένας πρώην υπουργός που πρόσφατα έχει ομόφωνα καταδικαστεί και από την άλλη να γίνεται συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί ή όχι στα ψηφοδέλτια του Νομού Χανίων ο κ. Πολάκης.

Κατά τη Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε καν να υπήρχε ανάλογος προβληματισμός αλλά αντίθετα η απόφαση του κ. Τσίπρα θα έπρεπε να ήταν ακαριαία.

Στην Πειραιώς υπάρχει ικανοποίηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τον Παύλο Πολάκη και τη συμμετοχή του ή μη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τροφοδοτεί σχόλια και αντιδράσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μέσα στην κοινωνία.

Μιλώντας σε κατοίκους του Μενιδίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «για αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πω μια κουβέντα μόνο: Όπως στρώνεις, κοιμάσαι».

«Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου. Ας λύσουν τα εσωτερικά τους, ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που ανήγαγαν τον ‘’πολακισμό’’ σε κεντρική γραμμή του κόμματος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο δικό του πολιτικό αφήγημα: «Ας αφήσουν εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας, να μιλάμε για το μέλλον και να αποφύγουμε την τοξικότητα. Αν τα κάνουμε όλα αυτά στις εκλογές που έρχονται, θα πετύχουμε και θα ξεπεράσουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει» ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς θα πορευθούμε προς τις εκλογές που έρχονται με γνώμονα το μέλλον. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλήθειας την οποία υπογράψαμε μαζί στο ακέραιο. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας» σημείωσε.

Ο χρόνος των εκλογών

Την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Μαρτίου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την πρώτη Απριλίου αντί της 1ης Μαΐου όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επισπεύδεται κατά ένα μήνα, «δείχνει» εμμέσως και το χρόνο των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα κάνει νύξη και στον «οδικό χάρτη» μέχρι τις εκλογές, τα βήματα δηλαδή που θα ακολουθηθούν. Θα μείνει πιστός στην προκήρυξη των εκλογών στις 9 ή 10 Μαρτίου ενώ στο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα και η επίσκεψή του στηνΠρόεδρο Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τηρώντας έτσι όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών στις 9 Απριλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών και πότε αυτές θα προκηρυχθούν, έδωσε μια νέα ημερομηνία ως προς το πότε ξεκινά η ανοιξη : Η άνοιξη είναι την 21η Μαρτίου απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο δημοσιογράφος του ευχήθηκε καλό προεκλογικό αγώνα, με τον πρωθυπουργό να του απαντά «δεν έχουμε προκηρύξει ακόμη εκλογές».

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ερωτηθείς και πάλι για τα σενάρια ως προς το χρόνο των εκλογών είπε ότι θα τον ανακοινώσει στην ώρα του με απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις του Συντάγματος. «Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».

«Το γεγονός ότι μια κυβερνητική πλειοψηφία εξαντλεί την τετραετία παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τη χώρα. Αυτό ήταν μια δέσμευση την οποία την τήρησα», πρόσθεσε. «Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Δεν έχω κρύψει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».

Σε ότι αφορά το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το στίγμα του, εξηγώντας γιατί δεν το θεωρεί ως κατάλληλο εκλογικό σύστημα.

«Θεωρώ ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη», και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως η Βουλγαρία και το Ισραήλ που γίνονται συνεχώς εκλογές λόγω της απλής αναλογικής. «Αυτά θέλουμε; Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μας να έχουμε δεύτερες εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ