ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Στόχος η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου έως το τέλος του μήνα

Γεραπετρίτης: Στόχος η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου έως το τέλος του μήνα
Συνέντευξη Τύπου του νέου υπουργού Μεταφορών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα θα έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη λειτουργίας των σιδηροδρόμων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε πως θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και θα υπάρξει συνεργασία με όλους τους φορείς.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου για την τραγωδία των Τεμπών και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, τόνισε πως «η οδύνη αυτή θα πρέπει να βρει μια κάθαρση».

Ανέφερε ακόμη, πως εξάντλησε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτήσει κατά το δυνατόν μια πλήρη εικόνα του συμβάντος και του ρυθμιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου των σιδηροδρόμων.

«Δεν βρίσκομαι εδώ ούτε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε ως πολίτης αυτής της χώρας για να κάνω την παραμικρή πολιτική αντιπαράθεση. Δεν θα ακούσετε από εμένα συμψηφισμούς ή λόγο που παραπέμπει σε μετάθεση ευθύνης», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου

Πρόσθεσε πως η ευθύνη που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί και πως οφείλει και πάλι να ζητήσει μια συγγνώμη ειδικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα τρία επίπεδα ασφαλείας που δε λειτούργησαν

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης λειτουργούσε αδιαλείπτως, δεν υπήρξε καμία διατάραξη και καμία διακοπή και το μοιραίο βράδυ ήταν αναγκαίο και οφειλόμενο να υπάρξει η αναγκαία χάραξη πορείας που δε φέρεται να έχει συντελεστεί.

Στο δεύτερο επίπεδο ασφαλείας, υπήρχε η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού που δεν συντελέστηκε

Σε ένα τρίτο επίπεδο, θα έπρεπε σύμφωνα με το πρωτόκολλο να είχε υπάρξει παρακολούθηση πάνω στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου εκ των υστέρων, καθώς και για μια απόσταση 5,5 χιλιομέτρων φαίνεται η πορεία του τρένου στο σχετικό πίνακα.

Ο υπουργός τόνισε ότι εάν είχε υπάρξει η παρακολούθηση μετά την αναχώρηση αμαξοστοιχίας ίσως θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο

Έπρεπε να είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως δεν τα είπε όλα αυτά για να τονίσει το ζήτημα του ανθρώπινου λάθους, καθώς ενώ ακούει ότι πιθανότητα υπήρχαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως αν υπήρχε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα, «κατά πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα».

«Άρα υπάρχει και ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων», σημείωσε.

Υπό όρους ασφαλείας η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων

Ο κ. Γεραπετρίτης, έθεσε ως πρωταρχικά ζητήματα την υλοποίηση της σύμβασης τεχνολογικής αναβάθμισης και ασφάλειας και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού.

Όπως είπε η υλοποιηση συμβασης τεχνολογικής αναβάθμισης πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. «Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη μητρική εταιρεία Γαλλίας για την υλοποίηση της σύμβασης με εντολή την επίσπευση των διαδικασιών», είπε τονίζοντας ότι δεσμεύεται προσωπικά να βρίσκεται «πάνω από την υλοποίηση του έργου».

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού.

«Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους ασφαλείας. Θα λειτουργήσει αναβαθμισμένο με 2 σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς και επιπλέον συντονισμό σε ότι αφορά τις δράσεις των τεχνολογικών δυνατοτήτων», σημείωσε.

παράλληλα, προβλέφθηκε περαιτέρω ενίσχυση στα οικονομικά του σιδηρόδρομου, με αύξηση του προϋπολογισμού προς την ΕΡΓΟΣΕ από 45 εκατ. σε 185 εκατ. για την αναβάθμιση δομών.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και σε αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ