ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα τα πρώτα μέτρα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου

Σήμερα τα πρώτα μέτρα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου
Ο νέος υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης

Πριν ακόμη συμπληρωθούν 10 μέρες από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση προχωρά στην λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών .

Αρχικά, υπήρξαν σκέψεις να διακοπεί η λειτουργία των επιβατηγών τρένων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ακόμη και για ένα μήνα, μέχρι την αποκατάσταση όλων των ελέγχων, με την εξαίρεση των εμπορικών αμαξοστοιχιών που αφορούν μεταφορά πρώτων υλών, τροφίμων κλπ.

Εντούτοις, μετά από δεύτερες σκέψεις το μέτρο αυτό μέχρι στιγμής έχει αποσυρθεί από το τραπέζι και μόνο αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθει.

Παράλληλα κατά τη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιήσει, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναφερθεί και στη λεγόμενη «αμαρτωλή» σύμβαση 717 που αφορά τα συστήματα ασφαλείας των τρένων.

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί, στις αλήθειες και τα ψέματα γύρω από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και θα δώσει χρονοδιαγράμματα, τόσο για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο νέος υπουργός Μεταφορών, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, εξετάζει την τοποθέτηση και δεύτερης βάρδια σταθμαρχών, την επαναφορά του συντονιστικού κέντρου του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου που είχε σταματήσει το λειτουργία του από το 2020 , την λειτουργία του δικτύου τηλεδιοίκησης καθώς και τη θέσπιση επιτροπής εσωτερικού ελέγχου στον ΟΣΕ.

Γιατί εκλογές τον Μάϊο

«Εντολή» του πρωθυπουργού στον αρμόδιο υπουργό είναι το πόρισμα να συνταχθεί όσο το γρηγορότερο γίνεται, καθώς αυτό θα κρίνει και το χρόνο των εκλογών.
Πολλοί ωστόσο αναρωτιούνται γιατί προκρίνεται τελικά απ’ ό,τι φαίνεται ο Μάιος ως ο επικρατέστερος μήνας για εκλογές.

Μέχρι το Μάιο έχουμε μπροστά μας δύο ολόκληρους μήνες και μέχρι τότε εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η εικόνα για το δυστύχημα θα είναι πιο καθαρή στα μάτια των πολιτών και όχι θαμπή όπως τώρα.

Η κυβέρνηση θα έχει αρκετό χρόνο μπροστά της για να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τι έφταιξε, κυρίως όμως να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας για να μην ξανασυμβεί ανάλογη τραγωδία στο μέλλον.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις ενέργειες της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή δεν έχει να κάνει με τυχόν ημερομηνίες εκλογών, αλλά σχετίζεται μόνο με την τρέχουσα επικαιρότητα.

Ένας ακόμη λόγος που ο πρωθυπουργός βλέπει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Μάιο ως μήνα εκλογών είναι γιατί θέλει να έχει μεγαλύτερη απόσταση από το δυστύχημα. Κάτι που θα επιτρέψει στον ίδιο να αναπτύξει τα επιχειρήματά του και για άλλους τομείς της πολιτικής του. Με λίγα λόγια, θα αλλάξει αφήγημα αν έχει μια ικανή απόσταση χρόνου από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα, κρίσιμες θεωρούνται και οι δημοσκοπήσεις που παίζουν ρόλο και αναδιαμορφώνουν τις επιλογές του πρωθυπουργού για τις πρώτες και δεύτερες κάλπες. Η τελική απόφαση πάντως εκτός απροόπτου αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες μέρες, αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από την πίεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ανοικτό το θέμα Κ. Καραμανλή

Ένας ακόμη παράγων για τις εντυπώσεις κυρίως που δημιουργούνται, είναι και η πίεση που ασκείται για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα να μην είναι υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές, ωστόσο προκύπτει ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και εξετάζεται ακόμη. Μπορεί η κυβέρνηση να «κλείνει» το θέμα, ωστόσο η πίεση όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν ως προς την τελική απόφαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο Real FM ανάφερε ότι «h πολιτική ευθύνη είναι ένα πράγμα, ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ δεν θα διορίσουν Βουλευτή τον κ.Καραμανλή, εδώ υπάρχει το ζήτημα, θα του δοθεί η δυνατότητα του κ.Καραμανλή να κριθεί, σε πολιτικό επίπεδο, από τους ψηφοφόρους, από τον ελληνικό λαό. Αυτοί είναι που θα αποφασίσουν αν θα τον ξαναεκλέξουν Βουλευτή ή όχι. Δεν πάρθηκε μία απόφαση επιβολής του κ. Καραμανλή ντε και καλά στην επόμενη Βουλή, να διοριστεί κάπου, να μην περάσει από τη βάσανο της λαϊκής αξιολόγησης.
Έχει καταδικαστεί αυτή την ώρα ο κ.Καραμανλής για κάτι; Γιατί εδώ θα τρελαθούμε κιόλας. Γιατί μας κουνάνε και το δάχτυλο ορισμένοι, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν καταδίκες από ανώτατα δικαστήρια και κουνούν το δάχτυλο σε εμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ