ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Μητσοτάκη: To «όλοι μαζί φταίμε», μου θυμίζει το «όλοι μαζί τα φάγαμε»

Τσίπρας για Μητσοτάκη: To «όλοι μαζί φταίμε», μου θυμίζει το «όλοι μαζί τα φάγαμε»
«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

«Η αποποίηση και διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηρόδρομους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι συνθήκες του δυστυχήματος στα Τέμπη, τα προβλήματα και οι αδυναμίες στο σιδηρόδρομο που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στους σιδηρόδρομους.

«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο ίδιος είπε πως «αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις, είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης, επικαλούμενος την φράση του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή ότι «είναι ντροπή σε όσους μιλούν για θέματα ασφάλειας», όπως για το γεγονός ότι η απάντηση στις απεργίες των εργαζομένων ήταν δικαστικές προσφυγές για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια», προσθέτοντας ότι «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης».

«Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ζητάει την αλήθεια και ζητάει δικαιοσύνη», παρατήρησε και σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι «την μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα».

«Είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι “όλοι μαζί φταίμε” εμένα που θυμίζει το “όλοι μαζί τα φάγαμε”», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ διευκρινίζοντας «όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί. Όχι μονάχα για να δούμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ, αλλά να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι- και στην Ευρώπη είναι- το πιο ασφαλές».

«Δεν θα δεχθούμε ως σωματείο μηχανοδηγών ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Αυτό είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών.

Όπως ανέφερε, με αυτή τη θέση έχει συνταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δεν θα μετατεθεί η κύρια ευθύνη».

«Όλη αυτήν την περίοδο εμείς είχαμε εντείνει την προσπάθειά μας, καταγγείλαμε τις ελλείψεις, στέλναμε εξώδικα. Δυστυχώς μάλλον υποτιμήθηκε το μέγεθος των καταγγελιών», τόνισε ο κ. Γενηδούνιας, μεταφέροντας επίσης στον κ. Τσίπρα εκ μέρους των σωματείων ότι «λοιδορηθήκαν» και ότι κατηγορήθηκαν πως λένε «ψέματα» ή ότι εξυπηρετούν «σκοπιμότητες».

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων, υπογράμμισε πως σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, ωστόσο, θα ανέβουν μόλις έχουν «προτάσεις που θα διασφαλίζουν το απόλυτο της ασφάλειας», με «σαφές χρονοδιάγραμμα», κάτι που όπως επισήμανε δεν συνέβη στη χθεσινή συνάντηση με το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ- ΜΣΤ), Γιάννης Ντίτσας, τόνισε πως «εμείς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα είτε με εξώδικα, είτε με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, είτε με απεργιακές κινητοποιήσεις», υπογραμμίζοντας πως σε όλες τις διεκδικήσεις των σιδηροδρομικών υπήρχε η λέξη «ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ