ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Απαίτηση όλων να αποδοθούν οι ευθύνες

Θεοδωρικάκος: Απαίτηση όλων να αποδοθούν οι ευθύνες
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Τη δέσμευση της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επανέλαβε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συλλυπήθηκε τους οικείους των θυμάτων και τόνισε πως είναι απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες.

«Έχει γίνει ένα τραγικό δυστύχημα που έχει προκαλέσει πόνο και οδύνη σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλω να συλλυπηθώ τους ανθρώπους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα γιατί δεν πρόκειται να ξαναβρούν τη δύναμη από αυτό που έχει συμβεί. Είναι απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες. Και αυτή τη φορά, το βλέπει ο ελληνικός λαός, γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι απόλυτη δέσμευση και το οφείλουμε να μάθει η κοινωνία τι ακριβώς συνέβη και σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι ευθύνες να αποδοθούν και να δοθούν οι ποινές που πρέπει σε αυτούς που έχουν προκαλέσει αυτό τον πόνο. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, είναι δέσμευση της Δικαιοσύνης και γίνεται πράξη» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν, είπε πως η προσωπική ευθύνη δεν αντικαθίσταται από κανέναν.

«Δεν μπορεί κάποιος να έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο και να λείπει από τη δουλειά του. Είναι απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα. Πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα. Έχουμε πρωτοφανείς αμέλειες και αδυναμίες. Δεν είναι αυτός ο κανόνας του ελληνικού κράτους» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε:

«Η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα με ταχύτατο ρυθμό και θα φέρει αποτελέσματα. Η Ελληνική Αστυνομία, σε ό,τι της έχει ζητηθεί για να συνδράμει σε αυτή την έρευνα, το υλοποιεί με απόλυτη και αποτελεσματική ταχύτητα προκειμένου να έρθουν όλα στο φως».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους αστυνομικούς που «υπερέβαλαν εαυτούς και εργάστηκαν ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των ανθρώπων».

«Όποιοι έχουν κάνει αυτές τις πράξεις, θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα υποστούν τις συνέπειες. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες υλοποιούνται: Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες παντού» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει «συμβόλαιο αλήθειας» με τον ελληνικό λαό και «στηριζόμαστε σε μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης».

«Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις καλές ημέρες αλλά και τις δύσκολες και οφείλουμε να το υλοποιήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Αφήνω στον ελληνικό λαό να κρίνει πόση σοβαρότητα έχουν τέτοιου είδους κουβέντες. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιος που έχει διατελέσει υπουργός να λέει ότι κοιμόταν ήσυχος, όταν στις ημέρες του υπήρξε σιδηροδρομικό ατύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, και να κατηγορεί έναν υπουργό που για λόγους ευαισθησίας παραιτήθηκε την πρώτη μέρα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «αυτή η κυβέρνηση έκανε εικοσαπλάσιους διορισμούς και ανάμεσά τους και διορισμούς σταθμαρχών. Έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Η ασφάλεια, είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε:

«Αν βρει το κουράγιο να εμφανιστεί ο κ. Σπίρτζης... Γιατί όταν έχεις τον άλλον απέναντί σου δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις επίδειξη ανευθυνότητας και επιπολαιότητας».

«Τι περιμένετε από κάποιον, ο οποίος στην τετραετία του - αναφέρομαι στην τετραετία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ- το έργο του ήταν να εγκαινιάζει έργα μουσαμάδες του μετρό στη Θεσσαλονίκη, και τώρα που είναι αντιπολίτευση, να συκοφαντεί την πατρίδα μας ότι υπάρχει η 5χρονη νεκρή Μαρία στον Έβρο, τον Αύγουστο. Από τέτοιους ανθρώπους μην περιμένετε ποτέ τίποτα καλύτερο» κατέληξε λέγοντας ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ