ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη - Εβδομάδα εξελίξεων: «Στοίχημα» η επιτάχυνση των ερευνών – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τέμπη - Εβδομάδα εξελίξεων: «Στοίχημα» η επιτάχυνση των ερευνών – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
(AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Εβδομάδα εξελίξεων για τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με τις Αρχές να συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας, που άφησε πίσω της 57 νεκρούς.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα -οι δύο σταθμάρχες Λάρισας και ο προϊστάμενος του ΟΣΕ- ενώ δεδομένες θεωρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, καινούργιες διώξεις κατά προσώπων που ενδεχομένως να φέρουν ευθύνες για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Σε βάρος των τριών αυτών προσώπων έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα όπως του 59χρονου σταθμάρχη, που μετά την πολύωρη απολογία του πριν μία εβδομάδα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι νέος εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει, επίσημα πλέον, την έρευνα για την υπόθεση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, μετά και τη διαδικασία του ορισμού του από την Ολομέλεια Εφετών που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα.

Σημειώνεται, ότι το πεδίο της έρευνας αναβαθμίζεται καθημερινά, ξεφεύγει από τους χειρισμούς του σταθμάρχη και μετατοπίζεται και σε άλλα πρόσωπα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπόθεση είναι πολυσύνθετη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής έχει παραλάβει το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας, ώστε να τη μελετήσει σε βάθος, καθώς η υπόθεση κρίνεται πολύπλοκη με πολλές παραμέτρους.

Στόχος της διαδικασίας είναι οι δικαστικές Αρχές να οδηγηθούν στα αίτια του δυστυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες στο σύνολό τους.

Παράλληλα, αναμένεται να περάσουν το γραφείο του ανακριτή, ξανά οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες που φαίνεται ότι έφυγαν νωρίτερα από τα πόστα τους και ο επιθεωρητής, που εις βάρος τους υπάρχουν κατηγορίες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ώστε ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών που χρειάζεται και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα, από την εξέλιξη της έρευνας, είναι πιθανό να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα.

Επίσης ο εφέτης ανακριτής, θα λάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή.

Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους και περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, από σήμερα (Δευτέρα 13/3) ξεκινάει μία επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, από την Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Τερεζάκης.

Θα έχει συναντήσεις με σταθμάρχες και άλλους εργαζόμενους σε κομβικά σημεία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου του δυστυχήματος, προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ασφαλής επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου.

Ενημέρωση Γεραπετρίτη στη Βουλή

Παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη της λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αλλάξουν «όλα όσα μας πόνεσαν».

«Δηλώνω ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη στην οποία πρέπει να κερδίσουμε» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η έρευνα για την τραγωδία προχωρά με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ενώ τόνισε πως είναι «ώρα αλήθειας για όλους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά από το δυστύχημα -την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, τη δρομολόγηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, την τοποθέτηση δύο σταθμαρχών και την ενδεχόμενη μείωση στο μεταφορικό έργο.

Και ενώ έχει ξεκινήσει να… φουντώνει η πολιτική κόντρα για τις πολιτικές ευθύνες, την Τετάρτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρά σε ενημέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ