ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τέμπη: Οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν - Οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να μιλήσουν

Οικονόμου για Τέμπη: Οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν - Οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να μιλήσουν
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας πως η εικόνα που επικρατούσε στον ΟΣΕ δεν είχε μεταφερθεί στον πρωθυπουργού αλλά τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι διάλογοι που έρχονται στο φως είναι σοκαριστικοί. Είπε, επίσης, πως το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου υπήρξε μια αλληλουχία σφαλμάτων, ωστόσο εξέφρασε για ακόμη μια φορά την επιθυμία της κυβέρνησης να μην κρυφτεί πίσω από αυτά.

«Υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και για αυτό τον λόγο» είπε ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με τέτοιες παθογένειες ο πρωθυπουργός μάχεται από την πρώτη στιγμή. Λέω ότι προφανώς όφειλαν να ήξεραν αυτό το μπάχαλο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε:

«Σε κάθε παρουσία του, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η επόμενη 10ετία θα είναι η δεκαετία των σιδηρόδρομων, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου».

Επανέλαβε δε, ότι η εικόνα της διάλυσης των σιδηρόδρομων σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είχε μεταφερθεί και συμπλήρωσε ότι θα απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν είχε ο ΟΣΕ ενημερώσει σχετικά τον υπουργό.

«Ήταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη ότι όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε στη διοίκηση του ΟΣΕ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Μιλάμε για τη νοοτροπία του λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούριο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω».

Πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι αδυναμίες που δεν γεννήθηκαν χθες.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις, τόνισε πως η ιστορία και η εξέλιξή τους θα αποδειχθεί στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τελματωμένο έργο.

Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τελματωμένο έργο και ότι από το 2019 «με καθυστερήσεις ξεμπλοκαρίστηκε ένα έργο που σήμερα έχει παραδοθεί στο 70%».

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή δεν είναι του παρόντος και θα τεθεί όταν έρθει η ώρα.

Ερωτηθείς για το εάν θα δώσει εξηγήσεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες.


Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει».

Εκτίμησε δε, ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει στη Βουλή και «όπου χρειαστεί».

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις ευθύνες του κόμματός όταν ήταν κυβέρνηση, είπε ότι το 2017 έπρεπε να έχουν παραδοθεί 52 σταθμοί και τρία κέντρα τηλεδιοίκησης αλλά τελικά παρελήφθησαν 17 σταθμοί και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης.

Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε, θα κατατεθούν στη Βουλή.

Εξαπέλυσε δε, «βολές» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίνε όλοι εκτός από εκείνους και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέλυσε το σιδηρόδρομο.

«Λες και δεν υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στο Δημόσιο» είπε, εξηγώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της 4ετίας δεν κατάφερε να αλλάξει και να συγκρουστεί με πράγματα που έρχονται από πολύ μακριά.

«Όμως έχουμε ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης, ο κόσμος γνωρίζει πότε γίναν βήματα για να πάει το κράτος μπροστά και ποιοι τα έκαναν και ποιοι προέβαλαν αντιστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να μην μετατραπεί η τραγωδία σε έναν εμφύλιο μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής.

«Οι ευθύνες θα αποσαφηνιστούν στα δικαστήρια» δήλωσε, και υπερτόνισε, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις, ότι είναι υγιές η κοινωνία να θέλει να εκφράσει την αγωνία, την αγανάκτηση και την οργή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ