ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Έρχονται ρυθμίσεις του υπ. Υγείας και Δικαιοσύνης για την προστασία & ασφάλεια των γιατρών

 Έρχονται ρυθμίσεις του υπ. Υγείας και Δικαιοσύνης για την προστασία & ασφάλεια των γιατρών
Intime/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Υγείας, θα προβεί άμεσα στις αντίστοιχες ρυθμίσεις ώστε οι γιατροί να καλύπτονται νομικά, χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με κυριότερο θέμα, την προστασία των γιατρών και νοσηλευτών, από βίαιες συμπεριφορές.

Ο υπουργός Υγείας, θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για την προστασία των γιατρών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έθεσε ως θέματα ειδικότερα, τα εξής:

  • το αδίκημα της βίας κατά γιατρών να είναι αυτεπάγγελτο
  • οι γιατροί που δέχονται ανυπόστατες επιθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία
  • να υπάρχει κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχονται επιθέσεις και
  • να υπάρχει υψηλότερος βαθμός ασφαλείας ειδικά σε κάποια νοσοκομεία που το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Ο υπουργός Υγείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση των αδικημάτων αλλά αυτά που αφορούν απευθείας στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προβεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Ήδη το υπουργείο Υγείας με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια του Covid-19 προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους και πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οι γιατροί που ασκούν τα καθήκοντα τους πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουν αυτά να ασκούνται απρόσκοπτα.

Βρήκαμε ευήκοα ώτα μέσω του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και ήδη σειρά μέτρων τα οποία αιτήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έγιναν αποδεκτά και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη προστασίας για την άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ