ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει προγραμματικές συμφωνίες πριν από τις εκλογές

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει προγραμματικές συμφωνίες πριν από τις εκλογές
Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Για καθαρή μεταβολή του πολιτικού σκηνικού, την οποία δεν μπορούν να κρύψουν πλέον ούτε οι δημοσκοπήσεις, κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Με αφορμή τις τελευταίες τέσσερις σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ο στόχος της πρωτιάς στις εκλογές είναι πέρα για πέρα εφικτός, προσθέτοντας με νόημα πως όποτε και αν στήσει τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα χρειαστούν δεύτερες.

Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι έχουν διαμορφωθεί ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών οι κατάλληλες προϋποθέσει για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής.

«Ύστερα από τα Τέμπη πώς να πείσει ο πρωθυπουργός ότι κυβερνήσεις με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως η δική του διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών;», αναρωτιούνται ρητορικώς στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΜέΡΑ25, το οποίο φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της εισόδου του στη Βουλή.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, στο ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στη διαδικασία προγραμματικών συμφωνιών πριν τις κάλπες γιατί δεν επιθυμούν να δεσμευτούν σε οτιδήποτε δίχως να γνωρίζουν την ακριβή ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

«Η κατανομή των εδρών σε κάθε κόμμα είναι κι αυτή που θα καθορίσει το μέγεθος των συμβιβασμών που θα υποχρεωθούμε να κάνουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, επικρατεί ικανοποίηση για τον αντίκτυπο που είχε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA, στην οποία, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, απάντησε σε όλα χωρίς υπεκφυγές κι αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Γι’ αυτό και θα επιμείνουν σε μια εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη την οποία, όπως προσθέτουν οι ίδιες κομματικές πηγές, επιμελώς αποφεύγει ο πρωθυπουργός εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση που ναι μεν υποστηρίζουν πως καλά έκαναν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο κι ο Χρήστος Σπίρτζης και δεν κρύφτηκαν ωστόσο δεν είναι προς όφελος του κόμματος να εμφανίζεται ως απολογούμενο την ώρα που Μητσοτάκης- Καραμανλής εξακολουθούν να κρύβουν τις δικές τους ευθύνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ