ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πιο όψιμα εκλογικά σενάρια

Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πιο όψιμα εκλογικά σενάρια
IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ήττα και στη συντριβή του και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επιλέξει τη συντριβή».

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τα πιο όψιμα εκλογικά σενάρια, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει μια καλοκαιρινή ημερομηνία από μία ανοιξιάτικη, με την πίστη ότι θα έχει καταλαγιάσει μέχρι τον Ιούνιο («ή και Ιούλιο κι Αύγουστο») η κοινωνική οργή για την τραγωδία των Τεμπών και οι νέοι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν μαζικώς.

«Δεν είναι δυνατό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυταρχικό, να έχει ορίσει ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και εμείς εδώ να παίζουμε ακόμα την κολοκυθιά», παρατηρούν, δίνοντας παραλλήλως έμφαση στο δημοσκοπικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει έχοντας ως κριτήριο τι συνέβη στα Τέμπη.

Την ίδια ώρα, αναφέρονται με σκωπτικά στο νέο κυβερνητικό αφήγημα πως ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την κατάσταση στον ΟΣΕ, αλλά όχι και ποιος θα είχε βάρδια στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

«Με το επιτελικό κράτος που ψήφισε ως πρώτο του νομοσχέδιο η κυβέρνησή του όρισε και το μέγεθος της δικής του ευθύνης. Την ίδια ευθύνη που πέταξε σε άλλους για την πανδημία, τις πυρκαγιές, το χιονιά, την αισχροκέρδεια, τις παρακολουθήσεις, αλλά από την οποία δεν μπορεί πλέον να απέχει», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, σπεύδουν να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία των πορισμάτων που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας -δικαστικών και διοικητικών- με επιθέσεις τόσο στην αξιοπιστία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, όσο και της τριμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της προσπάθειας αλλαγής της ατζέντας εντάσσουν τις σημερινές (Παρασκευή) κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις οποίες στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να υπερφαλαγγίσουν με πρωτοβουλία- έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα.

Κατηγορούν, μάλιστα, τη ΝΔ για υποκρισία γιατί μόλις αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, δεν ψήφισε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τη νομοθετική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ