ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη

Στη Βουλή η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη
Eurokinissi

«Μάχη» στη Βουλή με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη και το πολύνεκρο δυστύχημα αναμένεται σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τρεις πρώην υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, που πέρασαν από το πόστο του υπουργείου, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να ενημερώσουν την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το τι έκαναν τις ημέρες που είχαν την πολιτική ευθύνη του ΟΣΕ, ως αρμόδιοι υπουργοί.

Ο τέως υπουργός, Κώστας Καραμανλής , ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, θα μιλήσουν για το τι κατά τη γνώμη τους έγινε όλα αυτά τα χρόνια στον οργανισμό.

Κυρίως θα εστιάσουν στις παραλείψεις σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, αλλά και για τις συμβάσεις που υπέγραψαν όλες οι κυβερνήσεις και τελικώς έμειναν κάποιες από αυτές στα «συρτάρια».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα επαναλάβει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον σιδηρόδρομο και κυρίως το πότε θα αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία του σε όλο το δίκτυο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθεί στο θέμα του δυστυχήματος, ζητώντας από τους πρώην υπουργούς να αναφέρουν τις παρεμβάσεις που έγιναν επί ημερών τους και προς τον κ. Κώστα Καραμανλή τι παρέλαβε και τι άλλαξε ως προς τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, άλλαξε το βουλευτή της Κώστα Τζαβάρα και τον αντικατέστησε με τον βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο CNN Greece για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί, είπε:

«Αλήθειες και απαντήσεις, όπως απαιτεί η ελληνική κοινωνία, και όχι τερατολογίες και fake news όπως θέλουν κάποιοι για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, ενώπιον της Βουλής και της αρμόδιας επιτροπής. Με στοιχεία, χωρίς κραυγές και φθηνούς εντυπωσιασμούς».

Αντικατέστησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, σε αντικαταστάσεις βουλευτών έχει προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα στελέχη της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εικόνα για τα πεπραγμένα του ΟΣΕ και επί ημερών τους και επί ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ

Ο Νίκος Παππάς αντικατέστησε τον Παύλο Πολάκη, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης αντικαθιστά τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και ο Χρήστος Γιαννούλης τον Σπύρο Λάπα.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής θα εμφανιστεί για πρώτη φορά δημόσια από την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη όταν και παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών.

Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να τον κατηγορούν ότι κρύβεται για να μην αναλάβει τις ευθύνες του.

Θα υπεραμυνθεί του έργου του

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα υπεραμυνθεί των πράξεών του για τον ΟΣΕ και το τι είχε κάνει μέχρι πριν φύγει από υπουργός στον τομέα των έργων, ενώ αναμένεται να απαντήσει και στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, αν γνώριζε πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη αν υπήρχαν ανοικτά ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια των επιβατών.

Ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει με στοιχεία, όπως λένε, και για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 για το έργο της τηλεοδιοίκησης, πού βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο και αν φυσικά υπήρχε εξέλιξη στο διάστημα που ο ίδιος ήταν υπουργός, σχετικά με τη συμφωνία του κράτους με την ιταλική εταιρείας Hellenic Τrain.

Για τη συγκεκριμένη σύμβαση θα κληθεί να απαντήσει και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι το στοίχημά μου

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα.

Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει το δυστύχημα και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια τραγωδία σαν αυτή των Τεμπών.

Έτσι ο ίδιος έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη. Ανέλαβα και αναλάβαμε ως κυβέρνηση τις ευθύνες μας για το τραγικό δυστύχημα. Αυτό δεν αλλάζει το παρελθόν, όμως μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Γιατί αισθάνομαι ότι πλέον είναι προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ». Πρόσθεσε δε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις αντιδράσεις του κόσμου και τα συναισθήματα των πολιτών: Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει.Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω» σημείωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ