ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Τι θα πει ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή – Στο επίκεντρο η «αμαρτωλή» σύμβαση 717

Τέμπη: Τι θα πει ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή – Στο επίκεντρο η «αμαρτωλή» σύμβαση 717
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Οι κακοδαιμονίες του ελληνικού σιδηρόδρομου θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα ανοίξει σήμερα, Δευτέρα 20/3, η συζήτηση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με τον τέως υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να τοποθετείται για πρώτη φορά για τα όσα οδήγησαν στην τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου.

Για την ακρόαση έχουν κληθεί και δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών, οι Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για θέματα υποδομών και μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο τέως υπουργός αναμένεται να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΣΕ.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα φτάσει στη Βουλή με έγγραφα, στοιχεία και συμβάσεις για να απαντήσει θεσμικά σε όλα όσα θα του ζητηθούν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η «αμαρτωλή» σύμβαση 717, για την οποία αποκαλύπτονται συνεχώς νέα στοιχεία.

Για τη συγκεκριμένη σύμβαση θα κληθεί να απαντήσει και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής θα αναφερθεί στο τι πραγματικά συμβαίνει με την τηλεδιοίκηση και τι ισχύει με τη σύμβαση με τη Hellenic Train.

Αναμένεται δε να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για τα όσα του έχει καταλογίσει το τελευταίο διάστημα.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στις 10:00πμ και όχι στις 11:00, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Πρώτος θα τοποθετηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη συνέχεια, οι πρώην υπουργοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Πού θα σταθεί η κυβερνητική πλειοψηφία

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα επαναλάβει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον σιδηρόδρομο και κυρίως το πότε θα αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία του σε όλο το δίκτυο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθεί στο θέμα του δυστυχήματος, ζητώντας από τους πρώην υπουργούς να αναφέρουν τις παρεμβάσεις που έγιναν επί ημερών τους και προς τον κ. Κώστα Καραμανλή τι παρέλαβε και τι άλλαξε ως προς τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, άλλαξε το βουλευτή της Κώστα Τζαβάρα και τον αντικατέστησε με τον βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο CNN Greece για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί, είπε:

«Αλήθειες και απαντήσεις, όπως απαιτεί η ελληνική κοινωνία, και όχι τερατολογίες και fake news όπως θέλουν κάποιοι για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, ενώπιον της Βουλής και της αρμόδιας επιτροπής. Με στοιχεία, χωρίς κραυγές και φθηνούς εντυπωσιασμούς».

Αντικατέστησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, σε αντικαταστάσεις βουλευτών έχει προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα στελέχη της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εικόνα για τα πεπραγμένα του ΟΣΕ και επί ημερών τους και επί ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ

Ο Νίκος Παππάς αντικατέστησε τον Παύλο Πολάκη, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης αντικαθιστά τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και ο Χρήστος Γιαννούλης τον Σπύρο Λάπα.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής θα εμφανιστεί για πρώτη φορά δημόσια από την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη όταν και παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών.

Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί, με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να τον κατηγορούν ότι κρύβεται για να μην αναλάβει τις ευθύνες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ