ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Άλλο οι «Αγανακτισμένοι» και άλλο οι «Παραιτηθείτε»

Φίλης: Άλλο οι «Αγανακτισμένοι» και άλλο οι «Παραιτηθείτε»
Νίκος Φίλης (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και του κινήματος «Παραιτηθείτε», εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, λίγες μέρες μετά την δήλωσή του, ότι το τελευταίο κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η συγκέντρωση του Κινήματος «Παραιτηθείτε» την προσεχή Τετάρτη στο Σύνταγμα είναι κομματικά υποκινούμενη από τη Νέα Δημοκρατία και διοργανώνεται από ακροδεξιά στοιχεία, σε αντίθεση με τους «Αγανακτισμένους», που ήταν «πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας, που συγκλόνισε την Ευρώπη, ήταν λαϊκό κίνημα».

«Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τέτοιους συμψηφισμούς, άλλο αυτό, κι άλλο μια κομματικά υποκινούμενη εκδήλωση υπό την ήχο κατσαρόλας ή γραβάτας» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή.

Συνέχισε δε την αναφορά του στο κίνημα «Παραιτηθείτε» σημειώνοντας πως «μεθαύριο οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν με ό,τι συνθήματα θέλουν και εμείς έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τα συνθήματα».

Στα ζητήματα της Παιδείας ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο στις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

«Δεν θα αλλάξουμε το Σύνταγμα για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι σαφής η άποψή μας», ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης μιλώντας την Κυριακή στο ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως βούληση της κυβέρνησης είναι να «ανοίξει η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο αίτημα πολλών να σπουδάσουν.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που προωθεί το υπουργείο, τόνισε πως τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν αναβαθμισμένα, ενώ ερωτηθείς για το μάθημα των θρησκευτικών απάντησε πως επιθυμία του είναι να «τα θρησκευτικά να είναι «μάθημα γνώσης».

Κληθείς να σχολιάσει για άλλη μια φορά την αναφορά του περί διαδήλωσης στα όρια της συνταγματικής ανοχής, ο κ. Φίλης είπε πως στη συγκεκριμένη κινητοποίηση «βγαίνουν με σύνθημα "εθνικοσοσιαλιστές" για την ελληνική κυβέρνηση και να ανοίξουν τα Μακρονήσια. Πρέπει η ΝΔ να καθορίσει τη στάση της. Σύρεται από τον κ. Γεωργιάδη και τους ακραίους ο Μητσοτάκης;».

Παρατήρησε δε πως οι «Παραιτηθείτε» δεν εναρμονίζονται με τις προθέσεις των πολιτών, καθώς «μόνο ένας στους τρεις Έλληνες, λόγω κομματικής προσήλωσης αν θέλετε, θέλει να γίνουν εκλογές».

Διαβάστε ακόμη:

Διαφοροποίηση Φορτσάκη από Ν.Δ. για το κίνημα «Παραιτηθείτε»

Πολιτική ένταση με αφορμή τους «Παραιτηθείτε»

«Παραιτηθείτε»: Πως ο Φίλης διευκόλυνε τη ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ