ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία Τσίπρα και στη Θεσσαλονίκη: Προαναγγελθέν έγκλημα στα Τέμπη

Αυτοψία Τσίπρα και στη Θεσσαλονίκη: Προαναγγελθέν έγκλημα στα Τέμπη
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σταθμό Τοπικού Χειρισμού 1 του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη ΣΥΡΙΖΑ

«Τι ακριβώς θα εγκαινίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 12 ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη; Το κέντρο τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά το Σταθμό Τοπικού Χειρισμού 1 του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Η απώλεια 57 συνανθρώπων μας δεν αποτελεί θυσία, αλλά προαναγγελθέν έγκλημα», σημείωσε, απαντώντας εμμέσως στον πρωθυπουργό.

Μετά από αυτοψία του στο κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας, όπου, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, αντίκρισε εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά τις καταγγελίες πρώην σταθμαρχών και μηχανοδηγών πως αν λειτουργούσε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα όπου συνομίλησε με μηχανοδηγούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο στη βόρεια Ελλάδα.

Οι μηχανοδηγοί, μάλιστα, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, του περιέγραψαν τις ελλείψεις και τα προβλήματα και σημείωσαν εμφατικά ότι και στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Στην ερώτηση τι ακριβώς θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε προγραμματίσει την επομένη του δυστυχήματος, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα εγκαινίαζε ένα κομμάτι προς Στρυμόνα που μισοδουλεύει», εξηγώντας πως «οι τέσσερις από τους οκτώ σταθμούς είναι εκτός».

Όπως είπαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι εργαζόμενοι, η διαχείριση της κυκλοφορίας γίνεται με «ανταλλαγή τηλεγραφημάτων κι αίτηση γραμμή ελευθέρας» και πρόκειται για σημαντικό σταθμό, καθώς διαχειρίζεται όλα τα τρένα για Ειδομένη, Στρυμόνα, Φλώρινα και Αθήνα όταν αναχωρούν από Θεσσαλονίκη.

Μετά την αυτοψία στο σημείο, ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια 57 συνανθρώπων μας με αυτό τον τραγικό τρόπο σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν αποτελεί θυσία, είναι έγκλημα. Και μάλιστα προαναγγελθέν έγκλημα, λαμβάνοντας υπόψιν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ακόμη και με εξώδικα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και την εγκατάλειψη του σταθμού τηλεδιοίκησης Λάρισας από το καλοκαίρι του 2019, που αν λειτουργούσε θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο.

Δυστυχώς, ίδιες εικόνες απαξίωσης βλέπει κανείς και στην Θεσσαλονίκη.

Ενημερώθηκα σήμερα Δευτέρα ότι ο σταθμός τηλεδιοίκησης βλέπει κάποια περιορισμένα κομμάτια από τη Θεσσαλονίκη ως την Ειδομένη και κάποια μέχρι τον Στρυμόνα, αλλά δεν λειτουργεί.

Και αναρωτιέμαι, τί ακριβώς θα ερχόταν να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός– τραγική ειρωνεία– 12 μόλις ώρες μετά το μοιραίο δυστύχημα;

Όσοι πιστεύουν ότι η πολιτική είναι μόνο επικοινωνία, έρχεται κάποια στιγμή η ίδια η ζωή με πολύ τραγικό και δραματικό τρόπο να τους διαψεύσει. Η πολιτική οφείλει να είναι πρωτίστως ευθύνη και όχι υποκρισία. Οφείλει να είναι ευθύνη και όχι ψεύτικη επικοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ