Στις Βρυξελλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ
Ανανεώθηκε:
Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προς την κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου - πολύ περισσότερο η Ελλάδα - δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική.
Θα προσθέσει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
Ο πρωθυπουργός προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων - γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο «οδικός χάρτης» των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου
«Όχι» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό
Άγιος Δημήτριος: «Ήταν η κακιά στιγμή» ισχυρίστηκε ο 20χρονος - Το ραντεβού με την πρώην σύνντροφο του θύματος μετά τη δολοφονία
09:54
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: Live η κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη και Μακρόν στη φρεγάτα «Κίμων»
09:48
Τι συμβαίνει με τις δολοφονίες και εξαφανίσεις κορυφαίων επιστημόνων στις ΗΠΑ
09:47
Ιαπωνία: Μεγάλες πυρκαγιές απειλούν κατοικημένες περιοχές - 3000 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους (vid)
09:36