ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας για οικονομία και ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής: Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας για οικονομία και ενέργεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Τζόρτζια Μελόνι στις Βρυξέλλες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Συντονίζουν τα βήματά τους Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την προώθηση ενός διαφορετικού οικονομικού μοντέλου, χωρίς ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία τριμερή συνάντηση αύριο Παρασκευή (24/3) με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Νωρίτερα, παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έθεσε το ζήτημα της χάραξης ενός πιο μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- «η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξελλες, σχετικά με την ενέργεια ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι - Κόστα την Παρασκευή

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι - Κόστα έχει στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου Ελλάδας - Ιταλίας και Πορτογαλίας, προκειμένου να συζητηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο, δίχως τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι η ενέργεια, που κυριάρχησε στις συζητήσεις κυβερνήσεων και πολιτών όλο τον χειμώνα στην Ευρώπη, είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ