ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεκάθαρες εξηγήσεις» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση Σίφορντ

«Ξεκάθαρες εξηγήσεις» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση Σίφορντ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ξεκάθαρες εξηγήσεις σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ από ΕΥΠ και Predator εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της ζητά από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Πιερρακάκη προσωπικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με κοινοβουλευτική του ερώτηση.

Ειδικότερα, κοινή ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, του Μάριου Κάτση και 46 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή, ζητώντας να πληροφορηθούν και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διερεύνηση της σχετικής καταγγελίας του κ. Ραγκούση πριν δύο μήνες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όταν πριν από δύο μήνες στις 26 Ιανουαρίου ο τομεάρχης Διαφάνειας είχε καταγγείλει στη Βουλή παρακολούθηση πολίτη, με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης είχε αποδώσει την καταγγελία σε σενάρια συνωμοσιολογίας.

Ακολούθως, πάντοτε κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, με το από 20.3.2023 δημοσίευμά, που δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΥΠ, το «Documento», επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone.

Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια, μετά την αποκάλυψη το «Documento» στις 13 Νοεμβρίου, ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, καθώς της εστάλη ως δεύτερη υπενθύμιση ένα λινκ, που προσομοίαζε στο πρώτο αυθεντικό, που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό, όπως αυτά που εστάλησαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέσω της επίσημης πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Εν συνεχεία, η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator.

Κατά το ΣΥΡΙΖΑ, το ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε και μάλιστα η εισαγγελική εντολή παρακολούθησής της έλαβε έξι παρατάσεις, αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο.

Μάλιστα, την ανωτέρω αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει το από 23.3.2023 ρεπορτάζ των «New York Times», το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν συμπληρωματικά».

Δεδομένου ότι οι «New York Times» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ΕΥΠ και Predator συνδέονται από ένα κοινό κέντρο, «το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου», σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις παραβιάζουν oι διατάξεις του ν. 5002/2022, οι τομεάρχες ρωτούν τον κ. Πιερρακάκη πώς και σε ποιους παρείχαν πρόσβαση στα στοιχεία και τα ραντεβού εμβολιασμού της Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον ζητούν από τον κ. Πιερρακάκη να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τα δημοσιεύματα του «Documento» και των «Νew Yorκ Times» αναφορικά με το πεδίο αρμοδιότητάς του.

Τέλος, ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες διερεύνησης της από 26 Ιανουαρίου καταγγελίας τους στη Βουλή, προχωρήσει κι αν έχει απευθυνθεί επισήμως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ ζητούν τους σχετικούς αριθμούς πρωτοκόλλου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειές του αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ