ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες - κλειδιά στο δρόμο για τις κάλπες

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες - κλειδιά στο δρόμο για τις κάλπες
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για κάλπες στις 21 Μαίου, έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία – με δεδομένο ότι θεωρείται σίγουρη η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, λόγω της αδυναμίας επίτευξης αυτοδυναμίας, μέσω της απλής αναλογικής – αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για εκλογές δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της Βουλής

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει κανονικά μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και θα διακόψει τις εργασίες του λόγω Πάσχα.

Οι έως τότε εκκρεμότητες αφορούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο νέος μεταναστευτικός κώδικας και το αποκαλούμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναμένεται ακόμη, να κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχέδια, ένα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιών και ένα του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Υψηλόβαθμες πηγές της Βουλής ανέφεραν πως δεν αποκλείεται η Βουλή να ανοίξει για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα εάν υπάρχουν νομοθετικές εκκρεμότητες προς ψήφιση.

Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών αναμένεται να θυροκολληθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου.

Παράλληλα θα υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργού Εσωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου με πρόσωπα διακομματικής εμπιστοσύνης, ενώ θα ανακηρυχθούν και οι πολιτικοί σχηματισμοί από τον Άρειο Πάγο.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά τις κάλπες στις 21/5 και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τις έδρες στη νέα Βουλή. Στην αναμενόμενη περίπτωση μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης για την διεξαγωγή εκλογών και στην διάλυση της νέας Βουλής.

Μετά τις δεύτερες κάλπες, με πιθανή ημερομηνία τις 2 Ιουλίου θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία. Σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου διερευνητικές αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ