ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γολγοθάς» μετά το Πάσχα για το σχηματισμό κυβέρνησης

«Γολγοθάς» μετά το Πάσχα για το σχηματισμό κυβέρνησης
Κάλπη IN TIME / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών για τις 21 Μαϊου, κάτι που σημαίνει ότι θέλει οι επαναληπτικές εκλογές να διεξαχθούν μακριά από το χρόνο διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι ώστε να μην τις επηρεαστούν.

Ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τηλεφωνικά για την απόφασή του, και πλέον ο χρόνος για τις κάλπες μετρά αντίστροφα.

Η Βουλή αναμένεται να κλείσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, για να ανοίξει και πάλι μετά το Πάσχα μόνο για να ανακοινωθεί η διάλυση της. Ίσως – αλλά είναι σχεδόν απίθανο- να ψηφιστούν και δύο νομοσχέδια.

Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα γίνει ανάμεσα στις 22 και τις 25 Απριλίου, οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που σημαίνει ότι, θεωρητικά είναι αδύνατον να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Γολγοθάς» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο «Γολγοθάς» ξεκινά για την κυβέρνηση ακριβώς μετά από τις πρώτες κάλπες, με τον πρωθυπουργό να προσδιορίζει το πότε θα στηθούν οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον από την πρώτη κάλπη δεν προκύψει αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι αυτής της 2 Ιουλίου.

Στις 22 Μαΐου, την επομένη των εκλογών, ξεκινά μια περίπλοκη μάχη για τον
σχηματισμό Κυβέρνησης, με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και εννέα ημέρες.

Ακολουθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα διερευνήσει εκ νέου τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και εν συνεχεία θα προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ακολουθεί η εκλογή προεδρείου στη Βουλή, η διάλυση της και η προκήρυξη νέων εκλογών, πιθανότατα για τις 2 Ιουλίου Τα σενάρια είναι τρία.

Τα 3 σενάρια που βγάζει η κάλπη

  1. Ή θα προκύψει αυτοδυναμία και άμεσα σχηματισμός κυβέρνησης.
  2. Ή θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.
  3. Ή ανάγκη για τρίτη κάλπη και επαναληπτικές εκλογές.

Οι διερευνητικές επαφές θα διαρκέσουν εννέα ημέρες στη συνέχεια σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών υπό την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ορκωμοσία Υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκλογή Προέδρου βουλής και διάλυση της Βουλής στη συνέχεια.

Οι επαναληπτικές εκλογές αυτή τη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής
αναλογικής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στη συνεδρίαση του υπουργικού
Συμβουλίου πώς η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη
θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει.

«Σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

Οι πολιτικοί αρχηγοί για την ημερομηνία εκλογών

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό προκάλεσε την
αντίδραση των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βοιωτία, αναφερόμενος στις εκλογές, σημείωσε ότι «η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται. Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν τον λογαριασμό που δεν βγαίνει στην κάλπη και την επόμενη κιόλας ημέρα χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας».

Αντίστοιχο ήταν το σχόλιο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για το τέλος μιας
αποτυχημένης διακυβέρνησης: «Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας που
καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εν αγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης,
σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μία νέα ελπίδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και οι υπόλοιποι αρχηγοί
επέκριναν τον πρωθυπουργό ο καθένας από την πλευρά του. Ο Δημήτρης
Κουτσούμπας είπε ότι «όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο
τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το
ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι «αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη ΝΔ και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων αλλά η καρέκλα».

ΟΓραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως «Ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ