ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η πληγή των Τεμπών παραμένει ανοιχτή», ανάφερε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εδώ που φτάσαμε, ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή. Ως εδώ. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη. Η αλήθεια γίνεται ανάγκη. Η δικαιοσύνη παντού γίνεται ανάγκη. Και η ανάγκη γίνεται ιστορία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε όλα τα δύσκολα ισχυρίζεται πως δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε: «Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου παρακράτος παρακολούθησης του μισού πολιτικού συστήματος. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του διόρισε τον Λιγναδη. Δεν ήξερε ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο. Ωραίο επιτελικό κράτος. Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα».

«Η ανάγκη για σεβασμό κι ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημη οργή κι απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη. Αυτό απαιτούν σήμερα οι οικογένειες που πενθούν. Αυτό απαιτούν οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για ημέρες κι αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Κι αυτή η απαίτηση μας αφορά όλους. Χωρίς καμιά εξαίρεση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες και στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο για να φτάσουμε στο αδιανόητο, δύο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται το ένα πάνω στο άλλο.

«Σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες. Σεβασμός στα θύματα σημαίνει σεβασμός στην αλήθεια. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί και σε αυτό το τραγικό συμβάν τον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία, απέναντι στην αλήθεια, στην ευθύνη και στη δικαιοσύνη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε το ότι τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων αποτελούν μόλις 21 από τα 132 άρθρα του νομοσχεδίου και πως όλα τα υπόλοιπα 111 άρθρα είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων κι εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.

«Αυτό είναι ντροπή και ασέβεια, αλλά καθρεφτίζει ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή. Τέσσερα χρόνια που η μια κρίση μετά την άλλη πλήττουν τη χώρα και η κυβέρνηση βαφτίζει τις πληγές αναπότρεπτες και εισαγόμενες. Ή, ακόμα χειρότερα, τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία. Ή τις κρίσεις, ευκαιρία. Θυσία, όμως, για ποιον; Και ευκαιρία για ποιον; Ευκαιρία για να αβγατίσουν το πλούτο τους λίγοι. Κι ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή «δεν ήξερα» κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη και πως πολλαπλασιάζεται ο φόβος και η ανασφάλεια στους πολίτες: «Η ευθύνη του δυστυχήματος με τόσο εξοργιστικό τρόπο την πρώτη ημέρα πήγε στον σταθμάρχη, τη δεύτερη στη Ρυθμιστική Αρχή, την τρίτη στην προηγούμενη κυβέρνηση, την τέταρτη σε όλους μαζί, αλλά σε κανέναν προσωπικά. Μια κυβέρνηση, όμως, που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη».

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε, επίσης, σε τι αποσκοπεί η «σπουδή» του ίδιου του πρωθυπουργού, την επόμενη ημέρα κι ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη, να ορίσει ο ίδιος τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα: «Πού ακούστηκε οι ελεγχόμενοι να ορίζουν οι ίδιοι την επιτροπή που θα τους ελέγξει»;

Ο ίδιος στηλίτευσε και το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής: «Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν. Είναι ντροπή γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 ανθρώπινες ζωές».

«Μοιραζόσαστε πρώτα τα ιμάτια του κράτους και ύστερα μοιράζετε ευθύνες γι’ αυτό το κράτος. Αυτό, όμως, η ελληνική κοινωνία το κατάλαβε πια. Γι’ αυτό κι έγινε το πένθος οργή κι αγανάκτηση. Ποιος μπορεί πια να εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση; Ποιος μπορεί να εμπιστεύεται έναν πρωθυπουργό που σε όλες τις εμφανίσεις του μετά την τραγωδία έδειξε κι απέδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει; Ο δρόμος της συγκάλυψη, όμως, δεν υπάρχει πια. Τελείωσε στα Τέμπη. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο πια τη συγκάλυψη. Ο μόνος δρόμος που έχουμε να πορευτούμε, είναι ο δρόμος της αλήθειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • «Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019 παραμένει γιαπί;
  • Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020;
  • Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος;
  • Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική Υπουργική Απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε ημέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει ;
  • Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες, για τους οποίους η ΡΑΣ ζητά να ανακληθούν από θέσεις ευθύνης;
  • Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ; 25 σταθμάρχες στη Λάρισα; Και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 στον ΟΣΕ και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;
  • Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό πλήρως εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;
  • Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα των εργαζομένων που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο ;
  • Γιατί η σύμβαση ΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρεία, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις στην τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ