ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση υψηλών τόνων επιλέγουν οι μονομάχοι – Τέμπη, οικονομία, ασφάλεια τα κυρίαρχα θέματα

Σύγκρουση υψηλών τόνων επιλέγουν οι μονομάχοι – Τέμπη, οικονομία, ασφάλεια τα κυρίαρχα θέματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Μπορεί η επίσημη θέση και των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι ότι θέλουν να πάνε στις εκλογές με τα προγράμματά τους και όχι με κορώνες, πλην όμως η εμπειρία των λίγων ημερών, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, δείχνει ότι θα πορευτούμε προς αυτές σε υψηλούς τόνους.

Στη ΝΔ έχει γίνει εμφανές ότι θέλουν να αφήσουν πίσω το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, που είχε σημαντικό κόστος, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και να ρίξουν στο τραπέζι αυτά που θεωρούν τα ισχυρά όπλα της τελευταίες τετραετίας: Την οικονομία και την ασφάλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από τον Γέρακα παρουσίασε βασικές τομές των έργων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση κάνοντας παράλληλα σύγκριση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα μιλήσουμε για το μέλλον και θα αντιπαρατεθούμε στην τοξικότητα και στην χυδαιότητα με ευπρέπεια και με επιχειρήματα. Δε θα αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Θα απαντάμε σε κάθε fake news την επόμενη στιγμή που αυτό θα δημοσιεύεται» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του φράχτη στον Έβρο, λέγοντας πως επιχειρεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη. «Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά το έργο θα γίνει» διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΝΔ και κυρίως ο πρωθυπουργός μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα προωθούν τα επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας προτάσσοντας τη μείωση της ανεργίας και την στήριξη των πολιτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ψηλά το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, προτάσσοντας τις κυβερνητικές ευθύνες. «Η πληγή των Τεμπών παραμένει ανοιχτή», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εδώ που φτάσαμε, ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή. Ως εδώ. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων η αλλαγή γίνεται ανάγκη. Η αλήθεια γίνεται ανάγκη. Η δικαιοσύνη παντού γίνεται ανάγκη. Και η ανάγκη γίνεται ιστορία», υπογράμμισε.

Εκτός την ανάδειξης των ευθυνών της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ποντάρει» και στο κύμα ακρίβειας που έχει ψαλιδίσει τα εισοδήματα επιμένοντας στο αφήγημα περί «ψίχουλων που δεν λύνουν το πρόβλημα».

Εκτός των κυρίαρχων πολιτικών θεμάτων η σύγκρουση φαίνεται να στρέφεται και σε επιμέρους θέματα, που έχουν ως βάση τη διαφάνεια, αλλά γίνονται πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, όπως συνέβη με το θέμα του δανείου που έλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης για την κατοικία του στην Πάρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτές οι αιτιάσεις δεν είναι τίποτα άλλο από αντιπερισπασμός για να απομακρυνθεί η προσοχή των πολιτών από τα σημαντικά θέματα, ενώ στη ΝΔ πιστεύουν ότι η ανάδειξη τέτοιων υποθέσεων αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα του ηθικού πλεονεκτήματος.

Σ' αυτό που φαίνεται πάντως να συγκλίνουν... αποκλίνοντας οι δύο αρχηγοί είναι ότι τα βασικό δίλημμα για τους πολίτες είναι ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συγκρίνοντας ηγέτη και πεπραγμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ