ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες – Η επίσκεψη στον Έβρο και τα διλήμματα των εκλογών

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες – Η επίσκεψη στον Έβρο και τα διλήμματα των εκλογών
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος και να μην περιέλθει στο χάος της ακυβερνησίας θα αναδεικνύει συνεχώς με δηλώσεις και αναφορές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις περιοδείες σε νομούς της χώρας αλλά και επισκέψεις σε πόλεις εντός και εκτός Αθηνών.

Στόχος του είναι να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που αισθάνονται απογοητευμένοι και πληγωμένοι ως ένα βαθμό από την εικόνα που παρουσίασε η εικόνα του «μεταρρυθμιστή» πρωθυπουργού και να θυμίσει στους ίδιους τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας συνεχώς τα διλήμματα για να συγκρίνουν οι ψηφοφόροι τις δύο διαφορετικές κυβερνητικές θητείες -αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να επουλώσει τις πληγές και τις ρωγμές που υπέστη η κυβέρνησή του από την τραγωδία στα Τέμπη, φέρνει πιο κοντά τη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια με κινήσεις για πρόσωπα που διαθέτουν υψηλό συμβολισμό.

Έτσι μετά την χήρα του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη, που θα είναι υποψήφια στο νομό Χανίων ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Ιμίων στην Α περιφέρεια Πειραιά, γιατρός χειρουργός που καλείται να δώσει τη μάχη του σταυρού δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Καραμανλή, φαίνεται ότι ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και έτσι ο βουλευτής Σερρών θα δώσει τη μάχη του σταυρού προτιμώντας όχι να παραιτηθεί από υποψήφιος όπως αρχικά είχε λεχθεί, αλλά γιατί πιστεύει ότι τους πολιτικούς του κρίνει ο λαός με την ψήφο του και έτσι πρέπει να γίνει και στην δική του περίπτωση, αφού προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη του δυστυχήματος από την πρώτη ώρα που εκδηλώθηκε και μετά αποχωρώντας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το «βάρος» στη Β. Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια ο κ. Μητσοτάκης θα ενισχύσει πολιτικά και τη βόρεια Ελλάδα, με υποψήφιους που θα έχουν και συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο ίδιος θέλει να μειώσει και να «μαζέψει» τις διαρροές που εμφανίζει το κόμμα του προς άλλα κόμματα που κινούνται πιο πέρα από την κεντροδεξιά όπως το κόμμα του κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο λόγος που η Ν.Δ εμφανίζει διαρροές ψηφοφόρων και προς τα δεξιά της σχετίζεται πιθανόν και λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, που η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο, αλλά και λόγω της ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, γονατίζοντας τα νοικοκυριά.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα στον Έβρο, πέραν των μηνυμάτων που θέλει να στείλει στη γειτονική χώρα τώρα που δεν βρίσκεται σε έξαρση η διπλωματική αντιπαράθεση, έχει να κάνει φυσικά και με τις απώλειες σε ψηφοφόρους που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Τα ευρήματα των ερευνών στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι ανησυχητικά για τη κυβερνητική παράταξη και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του εκεί σήμερα θέλει να τονώσει τους ψηφοφόρους και να βάλει «μπλόκο» στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και προς την άκρα δεξιά.

Η φράση του πρωθυπουργού ότι ο «φράκτης θα τελειώσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια» έχει ξεχωριστή σημασία για τον πρωθυπουργό που την διατύπωσε, θέλοντας να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της χρηματοδότησης του φράκτη από κονδύλια της ΕΕ.

Το έργο του φράκτη υπολογίζεται να επεκταθεί άλλα 35 χιλιόμετρα, με κόστος που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του κράτους.

Εκτός όμως των άλλων η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή στοχεύει και σε εκείνα τα ακροατήρια που εμφανίζονται πιο ακραία σε σχέση με τη δική του πολιτική που εφαρμόζει θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει και κάτι άλλο: τις πολιτικές διαφορές που έχει η κυβέρνησή του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό έτσι ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη πολιτική άνεση να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να επαναφέρει με την πολιτική του τις ορδές μεταναστών που θέλουν παράνομα να περάσουν στα ελληνικά σύνορα χωρίς κανέναν έλεγχο.

Παράλληλα στην προεκλογικήμάχη ρίχτηκαν και τα σποτ, με τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει τους τόνους με ειδική καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα, προσαρμοσμένη στα νεανικά κοινά, βασισμένη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και με σύνθημα «σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τηλεμαχίας το Μέγαρο Μαξίμου δεν την αποκλείει αρκεί να διεξαχθεί με όρους και κανόνες ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ