ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουντώνει ο «πόλεμος»για το φράχτη - Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Φουντώνει ο «πόλεμος»για το φράχτη - Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
Ο φτάχτης στον Έβρο ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο φράχτης του Έβρου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να το «ανεβάσει» στην προεκλογική ατζέντα, θεωρώντας ότι η ασφάλεια και το μεταναστευτικό αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε πρωθυπουργός δεν θα συνέχιζε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Όπως είπε το έργο θα προχωρήσει είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους

«Αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, σίγουρα δεν θα τον επεκτείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο διερωτήθη πως αν δεν είχε κατασκευαστεί, τότε «θα έμπαινε ο καθένας όπως θέλει;» ενώ σημείωσε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της».

«Χωρίς το φράχτη κινδυνεύουμε να γίνουμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίοι για το θέμα υπογράμμισε πως: «αντιρρήσεις έχουν ορισμένοι που δεν αντιλαμβάνονται το να είσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη».

Τσίπρας από Αγία Παρασκευή: «Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία»

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή του περιοδεία και ομιλία στην Αγία Παρασκευή απάντησε εμμέσως στον πρωθυπουργό λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «υψώσει φράχτη στην αδικία», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του μεταναστευτικού, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς εφευρίσκουν θέματα με σκοπό την τοξικότητα και το διχασμό.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το θέμα που έχει ανακύψει με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές της ΕΕ στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όλων των ευρωπαϊκών ομάδων, ακόμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισε ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε είναι η χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων και όχι αυτά που λέει ο κ. Όρμπαν και η κα Μελόνι, η ακροδεξιά. Δηλαδή να χρηματοδοτούνται πολιτικές για να υπάρχουν νόμιμοι δίοδοι, για να μην πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μονάχα στις χώρες πρώτης υποδοχής. Να πηγαίνουν και στη Γερμανία, και στη Γαλλία και στην Ουγγαρία».

«Ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μία εικόνα τις προηγούμενες μέρες ότι αυτή η ψηφοφορία ήταν για το αν θέλουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι ή όχι. Υποκριτής.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δύο φορές υποκριτής, διότι σε αυτήν την ψηφοφορία οι δικοί του ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν και απείχαν από τη διαδικασία. Αν ήταν τόσο κρίσιμη η διαδικασία γιατί απείχαν από την ψηφοφορία;».

«Να τον χρηματοδοτήσουμε τον φράχτη στον Έβρο όλοι μαζί. Αλλά ποιος θα χρηματοδοτήσει τους δανειολήπτες που έχουν πάρει κυμαινόμενο επιτόκιο από την τράπεζα και δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πάνε ούτε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουν; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τα νοικοκυριά που χάνουν τα σπίτια τους από τα funds για μερικές χιλιάδες ευρώ; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες, διότι δεν μπορούν να δανειστούν;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ