ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η εντολή στην προκοπή, η ψήφος που θα πονέσει και ο «αγνωστος Χ»

Εκλογές 2023: Η εντολή στην προκοπή, η ψήφος που θα πονέσει και ο «αγνωστος Χ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρας ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Με επίκεντρο την οικονομία, ζητούμενο την προσέγγιση αναποφάσιστων και δυσαρεστημένων και βασικό ζητούμενο της «εκλογικής εξίσωσης» τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών, οι «μονομάχοι της κάλπης» πυκνώνουν τις προεκλογικές ομιλίες και περιοδείες τους, ενόψει της 21ης Μαίου. Μητσοτάκης και Τσίπρας πυκνώνουν τις περιοδείες τους 

Για «κύμα νίκης στις 21 Μαΐου και μια δεύτερη εντολή στην προκοπή» έκανε λόγο από τα Ιωάννινα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, βάζοντας και πάλι σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για «αυτοδύναμη κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας αποφασισμένος να συγκρουστεί με «εστίες που κρατάνε την Ελλάδα πίσω».

Με απαραίτητες δόσεις αυτοκριτικής εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε πως «δεν ήμαστε αλάθητοι και θα έχω το θάρρος να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν όταν εντοπίζω σοβαρά σφάλματα». «Οταν ανέλαβα, δεν υποσχέθηκα θαύματα, υποσχέθηκα σκληρή δουλειά και μετρήσιμα αποτελέσματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας από την Κόρινθο μίλησε για «πολιτική ανάσταση στις 21 Μαΐου», θέτοντας και το δίλημμα «λεηλασία, ή προστασία της περιουσίας των πολλών και ρύθμιση δανείων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εστίασε στη μεσαία τάξη, την οποία χαρακτήρισε εξαπατημένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και τους συνταξιούχους, καθώς και στη διεκδίκηση της αντισυστημικής ψήφου.

Για το λόγο αυτό εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να αναφερθεί στον κίνδυνο μιας «περιπέτειας διπλών, τριπλών και τετραπλών εκλογών», τονίζοντας πως « η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνη που θα πονέσει και τα συμφέροντα και αυτούς που κυβερνούν. «Είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει στην ήττα της ΝΔ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης παραμένουν οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο με κάθε ευκαιρία προτάσσουν την επίτευξη αυτοδυναμίας, τουλάχιστον στη δεύτερη κάλπη, υπό το δίλημμα της συνέχισης ή μη της ανοδικής πορείας της χώρας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στην ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα την πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών όπως είναι φυσικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφού ως τρίτη δύναμη της κάλπης, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του «ρυθμιστή» της επόμενης μέρας. Τα βλέμματα όλων όπως είναι φυσικό είναι στραμμένα στους «χρησμούς» Ανδρουλάκη γύρω από το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης φροντίζει να κρατά στην επικαιρότητα τη σχετική συζήτηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προανήγγειλε με σποτ στα social media την πρόθεσή του να αποκαλύψει το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής.

Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το συγκεκριμένο σποτ έγινε για καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα προχωρήσει στην αποκάλυψη συγκεκριμένου ονόματος αλλά θα πει «ποια χαρακτηριστικά» θα πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ