ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η «επικοινωνιακή καταιγίδα» Μητσοτάκη, τα «μέτωπα» και οι αναποφάσιστοι

Εκλογές 2023: Η «επικοινωνιακή καταιγίδα» Μητσοτάκη, τα «μέτωπα» και οι αναποφάσιστοι
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Τι κάναμε και τα έχουν ξεχάσει οι πολίτες, τι θα κάνουμε στη νέα τετραετία , και ποιους έχουμε απέναντί μας που θέλουν να κυβερνήσουν»: αυτό είναι το σχέδιο πάνω στο οποίο κινείται όλη η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ βρίσκονται σε πλήρη διάταξη, υλοποιώντας το σχέδιο που έχουν θέσει επί τάπητος, με χρονοδιάγραμμα που χωρίζεται σε τρεις περιόδους: πριν το Πάσχα, μετά το Πάσχα και ο χρόνος που απομένει μέχρι τις πρώτες κάλπες.

Όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού -υπό την δική του «μπαγκέτα»- σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις, παρεμβάσεις, επισκέψεις και περιοδείες που θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα κλιμακωτά.

Το σχέδιο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει επισκέψεις σε νομούς της χώρας και σε πόλεις εντός της Αττικής σε συνδυασμό ανάλογα με την επικαιρότητα αλλά και με το τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν σε κατηγορίες πληθυσμού.

Στόχος η προσέλκυση όλων και περισσότερων ψηφοφόρων στους οποίους ο πρωθυπουργός βάζει τα διλήμματα των εκλογών για να συγκρίνουν οι πολίτες ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πεπεισμένοι πως οι πολίτες έχουν ξεχάσει ότι στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ υπήρξαν πολλαπλές κρίσεις -οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική και ενεργειακή.

Σε αυτές τις κρίσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε παροχές και μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων και πως δεν άφησε τους πολίτες απροστάτευτους -αντίθετα, όπως αναφέρουν, στάθηκαν δίπλα τους.

Με βάση τον επικοινωνιακό του σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται μέχρι το Πάσχα να συνεχίσει να θυμίζει στους πολίτες τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από την αρχή της κυβερνητικής θητείας.

«Περάσαμε, αλλά και ξεπεράσαμε πολλά όλη αυτή την τετραετία. Ζήσαμε στιγμές οδυνηρές, όπως τα Τέμπη, που αποκάλυψαν κενά και αδυναμίες από το παρελθόν. Σήμερα είμαι ακόμη πιο αποφασισμένος να συγκρουστούμε με όλες αυτές τις εστίες που κρατούν τη χώρα μας πίσω. Θα το κάνω με μεγάλη ορμή, για να κάνουμε καλύτερη τη χώρα μας και να γίνουμε μαζί της καλύτεροι κι εμείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην χθεσινοβραδινή του ομιλία στα Ιωάννινα.

Ενώπιον στελεχών και υποστηρικτών του , ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ακριβώς το έπραξε η κυβέρνησή του τους δύσκολους των κρίσεων που πέρασε.

«Η Πολιτεία στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δαπανήσαμε πάνω από 50 δισ. την περίοδο του κορωνοϊού, κρατώντας όρθια τη χώρα και τον επιχειρηματία. Η Πολιτεία πλήρωσε μισθούς για να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν το γνωρίζει αυτό, όπως και ότι στρέψαμε το βλέμμα μας κυρίως σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Είμαστε μία υπεύθυνη ΝΔ που τα έκανε χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Κάναμε μία σειρά από συνετές επιλογές, όπως το να θωρακίσουμε την άμυνά μας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη όσα δεσμευτήκαμε».

Τα χρόνια της ΝΔ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, υλοποιώντας την επικοινωνιακή στρατηγική, αναδεικνύει όσα έγιναν επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε τομείς της οικονομίας, που ο ίδιος θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό του πεδίο.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα στελέχη και τους ψηφοφόρους στα Ιωάννινα, τόνισε πως μειώθηκε η ανεργία.

«Αν πρέπει να ξεχωρίσω μία επιτυχία της κυβέρνησης που νιώθω υπερήφανος, είναι ότι μειώσαμε την ανεργία κατά 7 περίπου μονάδες και δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάποιες μάλιστα καλοπληρωμένες.


Αντιστρέφουμε το brain drain και παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό σκέφτονται να επιστρέψουν.


Το είδα κι εδώ στα Ιωάννινα, όπου γύρισαν παιδιά για να δουλέψουν σε επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας».

Στον τομέα των οικονομικών επιδόσεων ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι υπάρχουν απτά και θετικά αποτελέσματα και ως παράδειγμα φέρνει την επενδυτική βαθμίδα.

«Η οικονομία πρωταγωνιστεί πλέον στην ανάπτυξη.


Σε καλές διεθνείς συγκυρίες, αυτοί που κυβερνούσαν πριν, είχαν την Ελλάδα ουραγό, και τώρα είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη με 6%, με ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, αλλά και τον τουρισμό. Η ανάπτυξη είναι πολλές προσπάθειες που γίνονται, επενδύσεις, θέσεις εργασίας. Είμαστε ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Όταν η χώρα την αποκτήσει, θα μπορούμε να προσδοκούμε στη μείωση του κόστους δανεισμού. Γι' αυτό και έχει σημασία η απόκτησή της», σχολίασε ο ίδιος.

Τα μέτωπα που θέλει να συγκριθεί

Τα πεδία της κυβερνητικής εφαρμογής είναι μετρήσιμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν φοβάται να συγκριθεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λένε στο Μαξίμου, και φέρνουν ως παράδειγμα τα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως αναφέρει και ο πρωθυπουργός.

«Υψώσαμε τείχος άμυνας ενάντια στην ακρίβεια με επιδοτήσεις άνω των 9 δισ. για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Οι τιμές στο φυσικό αέριο ήταν 10 φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν 8 μήνες. Εμείς φορολογήσαμε τους παραγωγούς της ηλεκτρικής ενέργειας και τα κέρδη αυτά τα επιστρέψαμε στην ελληνική κοινωνία. Θεσπίσαμε μέτρα που ορισμένοι τα λοιδόρησαν, όπως το market pass, και τώρα άλλες χώρες τα αντιγράφουν. Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα είναι χαμηλά σε πληθωρισμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «γενναίες πρωτοβουλίες».

Επίσης θυμίζουν στους ψηφοφόρους και άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Στον τομέα της παιδείας, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «οι μεγάλες αλλαγές στην παιδεία πρέπει να έχουν συνέχεια. Όπως και στο δημόσιο, πρέπει να γίνουν υπεύθυνες και οι συμπεριφορές. Μας το δίδαξε το τελευταίο δυστύχημα, που δεν πρέπει να το ξαναζήσουμε. Είμαστε Ευρώπη, αλλά σε ορισμένα πράγματα πρέπει να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις για να γίνουμε "Ευρώπη" σε όλα. Και αυτό θα κάνουμε! Η Ελλάδα δεν είναι πλέον εν έτει 2023, χώρα του περιθωρίου», είπε, ενώ σε ότι αφορά την υγεία και το ΕΣΥ μετά την πανδημία που αντιμετώπισε η χώρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα:

«Έχουμε πάνω από 18.000 νέους υγειονομικούς την τελευταία τετραετία. Οι αυξήσεις μισθών ξεκίνησαν από την Υγεία».

Τακτική κατά ΣΥΡΙΖΑ

Το επόμενο στάδιο της επικοινωνιακής καταιγίδας του Μαξίμου αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να αναδείξει τις διαφορές και τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την κόντρα με τον ράπερ Μυθριδάτη σχολίασε:

«Την 21η Μαΐου θα αναμετρηθεί η Ελλάδα-σκορποχώρι με την ασφαλή Ελλάδα του 2023. Κάποιοι έχουν καταδικασμένους δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο και έχουν το θράσος να καταγγέλλουν διχασμό και να απειλούν ότι θα είναι… αλλιώς η δεύτερη φορά. Ματαιοπονούν, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε στην αρχή, και πρόσθεσε:

«Δεν έχουν τίποτα δικό τους. Αντέγραψαν μέχρι και το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Καλούν χυδαίους καλλιτέχνες που έκαναν γνωστή την παρουσία τους με απαράδεκτα συνθήματα κατά γυναικών. Αυτό που ξέρουν είναι να διχάζουν την κοινωνία, λέγοντας μία ανακρίβεια συνεχώς έως ότου να την πάρουν ως αλήθεια οι πολίτες. Ό,τι έκαναν με τη ''μικρή Μαρία'', που τάχα πέθανε επί ελληνικού εδάφους.

Τώρα, ανερυθρίαστα, το κάνουν με το θέμα του νερού. Κάποιοι τη βαφτίζουν ιδιωτικοποίηση με τραγούδια και συναυλίες, γίνονται ψεύτες μετά μουσικής. Μία αντιπολίτευση που θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη.

Μάλιστα με αφορμή τον Κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής:

«Στην εποχή του κορωνοϊού είχαμε υγειονομικό σαμποτάζ. Είχαμε πάντα αντιπολίτευση του εθνικού σαμποτάζ. Το δικό τους χθες συνεπώς προδιαγράφει και το δικό τους σήμερα, όχι σε όλα, ναι σε τίποτα, υποσχέσεις με χρήματα τα οποία έρχονται από κάποιο άγνωστο λεφτόδεντρο, με λύσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά. Ιδέες για νέες τράπεζες, για νέους φόρους, τους ξεφεύγουν. Απέναντι σε αυτό το συνονθύλευμα κινδύνων και ψεμάτων, εμείς αντιτάσσουμε συγκροτημένο πρόγραμμα».

Στο «μενού» και οι αναποφάσιστοι

Ο πρωθυπουργός, στη μάχη που δίνει έτσι ώστε η πρώτη κάλπης της 21ης Μαΐου να αναδείξει το κόμμα του ισχυρό καλεί τους αναποφάσιστους να συσπειρωθούν γύρω από την Ν.Δ χωρίς να κρύβει ότι τους πλήγωσε: «Ξέρω ότι ανάμεσά μας μπορεί να είναι συμπολίτες μας που πρώτη φορά θα μας εμπιστευθούν και κάποιοι που μας ψήφισαν και τώρα είναι σκεπτικοί. Κάποιες στιγμές μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε» ενώ σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των εκλογών τονίζει:

«Δεν θέλουμε περιπέτειες, όπως στη Βουλγαρία, που κάνει πέμπτες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες. Η κάλπη την 21η Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Μία είναι η κάλπη. Δεν χωρούν επιπολαιότητες με άσφαιρα μηνύματα δήθεν ψήφου διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία, το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί. Δεν μπορεί να είναι ένας τίτλος που γράφει συνεργασία και στην ουσία είναι παραλυσία.


Ψηφίζεις ΝΔ και Μητσοτάκη για πρωθυπουργό ή έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλεις να έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά γιατί να ψηφίζεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα έχεις αύριο. Όπως η πατρίδα αναζητά καθαρούς ορίζοντες, αναζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ. Για να μπορέσουμε να εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας, κάνοντας καλύτερη τη χώρα και εμάς τους ίδιους


Ο κ. Μητσοτάκης μετά το Πάσχα θα αλλάξει επικοινωνιακή στρατηγική και όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης θα αναδεικνύει με μεγαλύτερη ένταση τις εξαγγελίες που θα κάνει με ορίζοντα τη νέα τετραετία και όπως λέει ότι δεσμεύεται ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία καλύτερων μισθών και εισοδημάτων. Το 2024 έρχεται ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Δεύτερη προτεραιότητα για μας είναι να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση της χώρας και τρίτη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα αξιολογεί τους υπαλλήλους και θα τους δίνει κίνητρα, αλλά παράλληλα θα έχει και απαιτήσεις για τον επαγγελματισμό τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ