ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Η μάχη των ονομάτων, οι περιοδείες και η απευθείας επαφή με τους πολίτες

Εκλογές: Η μάχη των ονομάτων, οι περιοδείες και η απευθείας επαφή με τους πολίτες
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη των ψηφοδελτίων», καθώς μετά από μακρές ζυμώσεις, συζητήσεις και επαφές, οι λίστες «κλείδωσαν» και τα κομματικά επιτελεία προχωρούν στην ανακοίνωσή τους.

Βασικά ζητούμενα για τους μονομάχους, η ανανέωση, η διεύρυνση και η παρουσία προσώπων με κύρος και η ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών - γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τους νέους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος που θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή στις εκλογές τις 21ης Μαΐου. Το 50% του συνόλου των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα, χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επιπλέον η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Σύμφωνα με την Πειραιώς πρόκειται «για πολίτες, καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες και στο επάγγελμά τους»

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται και η Κουμουνδούρου όπου χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με βασικό θέμα, τα ψηφοδέλτια. Την Κυριακή, οπότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ανακοινωθεί και το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων.

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δύο ισχυρές υποψηφιότητες από το χώρο της επιστήμης. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, θα είναι υποψήφιος ο Γρηγόρης Γεροτζιαφας, καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Στη Δυτική Αττική, θα είναι υποψήφια η 25χρονη Διάνα Βουτυράκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός με πληθώρα διακρίσεων στον τομέα της ρομποτικής.

Επιπλέον για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν «κλειδώσει» η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Περιοδείες και διλήμματα

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνοντας τις περιοδείες και την απευθείας επαφή με τους πολίτες, επαναφέρουν καθημερινά τα διλήμματα της κάλπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης τονίζοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα». Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πετρούπολη την Πέμπτη όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε ή θα επιστρέψουμε σε μια αδύναμη Ελλάδα;».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τη σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα, κάνει λόγο για «δήθεν επιτελικό κράτος» και μιλάει για «πάρτι στα δημόσια οικονομικά».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποδομές και τις μεταφορές στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπων, έθεσε στο επίκεντρο τη λογική της Διαύγειας στην αδειοδότηση κι εκτέλεση δημόσιων έργων. «Όλα στο φως. Όχι άλλες καθυστερήσεις και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Όχι άλλα βαλτώματα έργων. Όχι άλλο σκοτάδι που σημαίνει οξυγόνο στη διαφθορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις πολιτικές για τη νέα γενιά έθεσε ο προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από τα Καλάβρυτα όπου βρέθηκε την Πέμπτη τόνισε πως «για να σταθεί όρθια η πατρίδα, πρέπει να σταθεί όρθια η νέα γενιά της χώρας μας. Να μείνουν εδώ τα ελληνόπουλα, να έχουν ευκαιρίες, να οικοδομήσουν μια ζωή αξιοπρέπειας, να κάνουν οικογένειες. Αλλιώς η χώρα θα καταρρεύσει, δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ