ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ποιοι ρίχνονται στη «μάχη» του σταυρού – Οι «εκπλήξεις» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Εκλογές 2023: Ποιοι ρίχνονται στη «μάχη» του σταυρού – Οι «εκπλήξεις» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Φωτογραφία αρχείου από εκλογικό κέντρο (AP Photo/Petros Giannakouris)

Νέα πρόσωπα, πρόθεση ανανέωσης, «εκπλήξεις» και αλλά και... αναγνωρίσιμοι: αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία συνθέτουν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, τα οποία παρουσιάζονται σταδιακά ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Στα ψηφοδέλτια του «γαλάζιου» κόμματος, υπάρχει έντονο «άρωμα γυναίκας» ενώ φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ποντάρει» στους νέους, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων ανέρχεται στα 44 έτη.

Παράλληλα, στη «μάχη» του σταυρού ρίχνονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκης, που δεν ήταν βουλευτές αλλά θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Πρόκειται για τους Σοφία Ζαχαράκη (Ανατολική Αττική), Δόμνα Μιχαηλίδου (Α’ Πειραιώς), Νίκο Παπαθανάση (Βόρειος Τομέας Αθήνας), Στέλιο Πέτσα (Ανατολική Αττική), Κυριάκο Πιερρακάκη (Α’ Αθήνας) και Χρήστο Τριαντόπουλο (Μαγνησία).

Υποψήφια στις εκλογές θα είναι και η Φαίδρα Τσαλαχούρη, ένα πρόσωπο υψηλού συμβολισμού. Η δικηγόρος, που δίνει μάχες στα ποινικά δικαστήρια της χώρας από το αναπηρικό της αμαξίδιο, θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθήνας.

Άλλα δύο πρόσωπα με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι η υποψήφια στη Μαγνησία Ουρανία Καθηνιώτη, κάτοικος Σκοπέλου και μητέρα τριών παιδιών, αλλά και η επιχειρηματίας Σμαράγδα Σαρδέλη, που θα είναι υποψήφια στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και οι βουλευτές Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βαγιωνάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και Κώστας Τζαβάρας.

Υποψήφιος θα είναι, όμως, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Νέα πρόσωπα και στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι έχουν «κλειδώσει» στο Επικρατείας

Την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ανακοινωθεί το σύνολο των ψηφοδελτίων του Κόμματος.

Ωστόσο, έχουν ήδη γίνει γνωστές οι υποψηφιότητες του καθηγητή αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα στην Α’ Θεσσαλονίκης και της ιδρύτριας της Unique Minds Διάνας Βουτυράκου στη Δυτική Αττική.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη δύο νέους υποψήφιους την Παρασκευή (7/4) -τον γνωστό ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, που θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και την 25χρονη Μυρτώ Κοροβέση, που θα ριχτεί στη «μάχη» στην Ανατολική Αττική.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ούτε η πολυτέλεια, αλλά ούτε και λόγοι για εσωστρέφεια από τη στιγμή που σε 1,5 μήνα πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές και έχει ήδη υπάρξει διατασική συμφωνία για τις υποψηφιότητες και το πρόγραμμα 50 ημερών.

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες της Πόπης Τσαπανίδου, του Βαγγέλη Αποστολάκη, του Όθωνα Ηλιόπουλου και της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, ενώ ο επικεφαλής του θα κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Υποψήφια με το ΚΚΕ η Κωνσταντίνα Κούνεβα – Υποψήφιος με την «Πλεύση Ελευθερίας» ο Σπύρος Μπιμπίλας

Μια έκπληξη επιφύλασσε και το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συναντάται στον Περισσό με την πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και να ανακοινώνει πως θα είναι υποψήφια με το κόμμα στην Α’ Αθήνας.

Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσει εκ νέου και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αποκάλυψε πως θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ